Sarah Britton: zima smakuje jak pieczona dynia

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2016 11:00
– To, że pory roku mają różne smaki, odkryłam podczas pracy w gospodarstwie na amerykańskiej pustyni. Przedtem pory roku nie miały dla mnie znaczenia – mówiła autorka bloga "My new roots".
Audio
  • Sarah Britton: zima smakuje jak pieczona dynia (Droga przez mąkę/Dwójka)
Sarah Britton od kilku lat publikuje na swoim blogu przepisy na potrawy roślinne i promuje zdrową kuchnię opartą na nieprzetworzonych sezonowych produktach (zdj. ilustracyjne)
Sarah Britton od kilku lat publikuje na swoim blogu przepisy na potrawy roślinne i promuje zdrową kuchnię opartą na nieprzetworzonych sezonowych produktach (zdj. ilustracyjne)Foto: pixabay/domena publiczna

– Praca na tej farmie była dla mnie jak przebudzenie – wspominała Sarah Britton. – Zdałam sobie sprawę, że odżywiając się sezonowo, nawiązujemy kontakt z tym, co nas otacza, i przygotowujemy ciało do należytego funkcjonowania w środowisku zewnętrznym. Dostosowujemy się do jego wymogów – tłumaczyła.

Sarah Britton mówiła w Dwójce m.in. o tym, jak jedzenie sezonowych produktów – przede wszystkim warzyw i owoców – pomaga w odchudzaniu, i o tym, jak smakują różne pory roku. Podała też kilka przepisów potrawy, które poprawią nasz nastrój podczas nieprzyjemnej pogody na początku zimy. Jej zdaniem w tym okresie warto zacząć dzień od... galaktycznego koktajlu.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Sarah Britton (blogerka kulinarna, autorka książki "My new roots. Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku")

Data emisji: 26.11.2016

Godzina emisji: 10.00

mc/ab

Czytaj także

Kuchnia w "Jeżycjadzie": tanio, mącznie, pomysłowo

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2016 12:00
- Pierwsze tomy "Jeżycjady" przypadają na czasy, kiedy sklepy nie zachwycały swoim asortymentem. Patrząc na stoły bohaterów tego cyklu widać, jak zmieniają się czasy - mówiła o jedzeniu w powieściach Małgorzaty Musierowicz Małgorzata Minta.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Afera widelcowa. Prawda o zębatym sztućcu

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2016 15:00
Wiceszef MON Bartosz Kownacki powiedział niedawno, że Francuzi "uczyli się od nas jeść widelcem parę wieków temu". Ile prawdy jest w tym stwierdzeniu?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Przeżyć na kapuście. Tajniki okrętowej kuchni

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2016 16:30
- Gdy raz podróż przedłużyła się o dwa tygodnie, postawiłem sobie za punkt honoru, że będę karmił marynarzy warzywami. Ukisiłem zatem kapusty - wspominał w "Drodze przez mąkę" Piotr Lisakowski, rybak, restaurator i wieloletni kucharz okrętowy.
rozwiń zwiń