Izabela Kamińska o książce "Dzikie drożdże"

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2024 13:00
Opowieść o cywilizacji, ludzkich odkryciach, polityce i wojnach, sztuce, popkulturze i naturze. Owoc podróży, rozmów z winiarzami, lektur i obejrzanych filmów. O książce "Dzikie drożdże" opowie w "Drodze przez mąkę" jej autorka - Izabela Kamińska.
Krajobraz Lombardii, Włochy
Krajobraz Lombardii, WłochyFoto: Shutterstock/mibres

"Droga przez mąkę" to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.

Autor audycji Łukasz Modelski omawia z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Pojawiają się również recenzje książek kucharskich, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie zaś wybrzmiewa utwór muzyczny z krótkim omówieniem. Muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór pasujący do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w danym odcinku cyklu. Emisja w każdą niedzielę, tylko na antenie Programu 2 Polskiego Radia.

Posłuchaj
29:31 2024_01_07 12_29_50_PR2_Droga_przez_make.mp3 Izabela Kamińska o książce "Dzikie drożdże" (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

Czytaj także:

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Data emisji: 7.01.2024

Godzina emisji: 12.30

mgc/aw

Czytaj także

Marcin Wojtasik przez Japonię szlakiem ramenu

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2023 13:00
Gościem audycji był Marcin Wojtasik - antropolog, socjolog i restaurator, który opowiadał o swojej kulinarnej podróży przez Japonię, którą przemierzał wiedziony zapachem ramenu.
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Kodeks smakosza" - już 200 lat temu postulowano, by jeść sezonowo

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2024 12:00
- To rzeczywiście jest zadziwiająco współczesne. Autor postuluje - i to jest bardzo mocny postulat - żeby jeść sezonowo. On podkreśla tę sezonowość, on mówi, co kiedy jest dobre, czyli robi to, co wielcy kucharze robili na końcu wieku XX czy nawet w pierwszej dekadzie wieku XXI - tak historyk Łukasz Modelski mówił w Dwójce o "Kodeksie smakosza", publikacji wydanej niemal 200 lat temu.
rozwiń zwiń