"Dawniej święconka starczała na całe święta"

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2015 09:51
- Na te koszyki, co dzisiaj są noszone do kościoła, to by powiedzieli, że to jacyś biedni, że nie mają co jeść - mówiła w Dwójce Leokadia Prokopczuk z Zanowinia.
Audio
  • Zofia Kucharczyk i Leokadia Prokopczuk o wielkanocnych zwyczajach. Rozmawia Anna Szewczuk (Poranek Dwójki)
Współczesny koszyk wielkanocny, tzw. święconka, w Polsce. To jeden z chrześcijańskich zwyczajów o pogańskich korzeniach
Współczesny koszyk wielkanocny, tzw. "święconka", w Polsce. To jeden z chrześcijańskich zwyczajów o pogańskich korzeniachFoto: Wikipedia/Ejdzej/C.C. 3.0

Pani Leokadia wspominała, że kiedyś na lubelskich wsiach święcono niemal wszystkie produkty spożywane podczas świąt Wielkiejnocy. - W święconce musiał być cały ser, kilogram masła, specjalnie upieczona bułka, cała kiełbasa i szynka, pół kopy jajek i pół kilo soli - wyliczała.

W rozmowie z Anną Szewczuk pani Leokadia opowiadała, jaką sensacją kulinarną było pojawienie się na świątecznym stole, "czegoś na co ponoć mówiono: sos".

***

Tytuł audycji: Poranek Dwójki

Prowadzenie: Anna Szewczuk

Goście: Zofia Kucharczyk z Gałek, Leokadia Prokopczuk z Zanowinia

Data emisji: 4.04.2015

Godzina emisji: 9.30

bch/ag

Czytaj także

Prawdziwy post i święconka z czterdziestu jaj. Wielka Sobota w polskiej tradycji

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2014 16:00
O tym, jak dawniej świętowano opowiadają Maria Bienias z Woli Koryckiej, Maria Siwiec z Gałek Rusinowskich z Radomskiego, a także Wiera Niczyporuk i Walentyna Troc z zespołu "Maliniki " z Malinni.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Chrystus zmartwychwstan jest

Ostatnia aktualizacja: 20.04.2014 21:49
W poniedziałkowe popołudnie: tradycyjna polska Wielkanoc w opowieściach i pieśniach artystów ludowych
rozwiń zwiń