X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Haggis. Ulubione danie Szkotów

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2020 11:30
- Haggis podczas Nocy Burnsa jest podawany w ceremonialny sposób: poprzedza to wprowadzenie przez dudziarza, a kucharz wnosi danie na dużym półmisku i stawia na najważniejszym stole - opowiadała dr hab. Dorota Babilas o uwielbianej przez Szkotów potrawie, serwowanej podczas jednego z ważniejszych szkockich świąt poświęconych poecie Robertowi Burnsowi.
Audio
  • Dr hab. Dorota Babilas o szkockiej potrawie haggis (Droga przez mąkę/Dwójka)
Haggis
HaggisFoto: Shutterstock/stockcreations

- Zdaniem większości Szkotów, zwłaszcza tych tradycyjnie nastawionych, Robert Burns jest najważniejszym poetą. Na pewno jest jedynym poetą, którego urodziny są obchodzone jako swojego rodzaju święto narodowe – opowiadała dr hab. Dorota Babilas z Uniwersytetu Warszawskiego.

Nie bez powodu Robert Burns jest uważany za narodowego wieszcza. Wielkim uznaniem cieszą się bowiem jego wiersze w języku scots, dowartościowujące zwykłego, często biednego człowieka. - Jego poezja zawiera wątki egalitarne i to jest coś, co się w Szkocji bardzo spodobało, zwłaszcza podbudowanie ducha narodowego w opozycji do Anglików. Wiele wierszy zyskało status patriotycznych - wyjaśniła anglistka.

Najważniejszym daniem w Dniu Roberta Burnsa jest haggis, czyli szkocka wersja kaszanki. Jednak ta potrawa wzbudza często negatywne emocje. Dorota Babilas zaznaczyła jednak, że dla osób, które jadają mięso, ta potrawa raczej nie jest straszna. - Jeżeli kogoś nie obrzydza nasza kaszanka, to haggis również go nie wystraszy. To jest żołądek owczy nadziewany różnymi pośledniejszymi rodzajami mięsa. Są serca, wątróbki, płatki owsiane. Do tego trochę tłuszczu i przypraw. Często podaje się do tego puree z ziemniaków oraz drugie puree z rzepy albo brukwi. A jak już goście sobie podjedzą i popiją, to się zaczynają toasty. I pierwszy toast jest zawsze ku wiecznej pamięci Roberta Burnsa - dodała Dorota Babilas.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: dr hab. Dorota Babilas (anglistka z Uniwersytetu Warszawskiego)

Data emisji: 25.01.2020

Godzina emisji: 10.00

am/jp

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Dzień Roberta Burnsa

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2010 10:00
Szkoci uroczyście świętują 251. rocznicę urodzin romantycznego poety Roberta Burnsa. Autor znanej na całym świecie "Pieśni pożegnalnej" ("Auld Lang Syne") wprowadził do literatury dialekt szkockich górali. Szkoci uznają go za swego narodowego poetę.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Co jadano w średniowieczu?

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2019 23:59
W "Kryzysie wieku średniego" rozmawialiśmy o książce Ernsta Schuberta "Jedzenie i picie w średniowieczu".
rozwiń zwiń