X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Jak smakuje jedzenie podane na kartce?

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2016 12:00
- Sam dotyk naczyń, sztućców, które dopasowują się do doznania smakowego, bardzo ciekawie wpływa na zmysły - mówiła w Dwójce Justyna Adamczyk, szefowa polskiego wydania przewodnika kulinarnego Gault&Millau.
Audio
  • Jeśli nie na porcelanie, to na czym? Rozmowa z Justyną Adamczyk (Droga przez mąkę/Dwójka)
Karmelem z wędzonym szpikiem kostnym na papierowej podkładce
Karmelem z wędzonym szpikiem kostnym na papierowej podkładceFoto: FLICR/Stephen Velasco

zobacz więcej
Noma 1200.jpg
Noma. Sekrety najlepszej restauracji świata

Odważni szefowie kuchni prześcigają się w zaskakiwaniu swoich gości sposobem podania potrawy. Justyna Adamczyk wspominała swoją pierwszą wizytę w kopenhaskiej restauracji Noma, gdzie kelner, sadzając ją przy stole, oznajmił, że pierwsze trzy dania już zostały wydane. - Okazały się nimi przycięte pałki tataraku, bukiet w wazonie, który był chrupiącymi gałązkami iglastymi i mech usmażony na chrupko. Cała dekoracja stołu była absolutnie jadalna - wspominała.

Gość "Drogi przez mąkę" opowiadał też o wrażeniach z wizyty w madryckiej restauracji, w której dania podawane są na białym papierze przez wytatuowanych kelnerów w kitlach psychiatrycznych. Całości towarzyszy głośna rockowa muzyka. Jednak najbardziej szokującym sposobem podania jedzenia okazał się "deser Zorro" serwowany w jednej z warszawskich lokali.

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Justyna Adamczyk (szefowa polskiego wydania przewodnika kulinarnego Gault&Millau)

Data emisji: 5.03.2016

Godzina emisji: 12.00

bch/mg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jak fizyk wynalazł zupę. 150 lat rewolucji w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2015 14:00
– XIX wiek był w Anglii czasem klęsk głodu. Na szczęście znaleźli się kulinarni dobroczyńcy ludu – mówiła Maria Barbasiewicz, autorka książki "W kuchni jak na wojnie".
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Pora obiadu w Polsce bardzo się rozchwiała"

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2016 12:00
- U nas jest zupełnie inaczej niż w krajach śródziemnomorskich, gdzie pora jedzenia jest znormalizowana - o kulinarnym zegarze opowiadała w Dwójce publicystka Joanna Bojańczyk.
rozwiń zwiń