Fermentacja precyzyjna - nowa era w produkcji żywności

Na czym polega fermentacja precyzyjna? Gdzie znajduje swoje zastosowanie? Jakie produkty można dzięki niej uzyskać? W jaki sposób może wpłynąć na przemysłowa produkcję żywności? O alternatywnej żywności w "Drodze przez mąkę" opowiedziała dr Bogna Borowiec.
Głównym obszarem precyzyjnej fermentacji w branży spożywczej są alternatywne źródła białka
Głównym obszarem precyzyjnej fermentacji w branży spożywczej są alternatywne źródła białkaFoto: Shutterstock/barmalini
O Audycji

Erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją. Autor programu, Łukasz Modelski, będzie omawiać z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto: recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór "pasujący“ do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w programie.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Data emisji: 4.02.2024

Godzina emisji: 12.30

mgc

Playlista