X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Dobry zakwas pozytywnie wpłynie na mózg

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2019 14:34
- Zakwas to bardzo poważna sprawa. Najnowsze badania pokazują, że z zakwasem nie ma żartów - mówił w Dwójce fizyk i kucharz Grzegorz Łucki.
Audio
  • Grzegorz Łucki o tajemnicach zakwasu (Droga przez mąkę/Dwójka)
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Shutterstock/Monika_1

W audycji "Droga przez mąkę" w związku ze zbliżającymi się świętami rozmawialiśmy o tym, jak zrobić idealny zakwas na barszcz. Grzegorz Łucki podkreślił, że nie tylko o walory smakowe tutaj chodzi. - Zakwas to symbiotyczna kolonia, w której bytują dwa podstawowe rodzaje organizmów: drożdże oraz bakteria Lactobacillus odpowiedzialne za procesy fermentacji. Wpływ tych mikroorganizmów na mózg jest gigantyczny, a niektórzy twierdzą wręcz, że organizmy, które bytują w naszych jelitach, tak naprawdę sterują pracą naszego mózgu i tym, jak się czujemy.

W audycji rozmawialiśmy o tym, jak dbać o hodowlę mikroorganizmów w zakwasie, ale też o znaczeniu procesu fermentacji dla ludzkiej cywilizacji. Grzegorz Łucki wyjaśnił, dlaczego z perspektywy zakwasu jedzenie w restauracji nie jest najlepszym pomysłem.

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę 

Prowadził:  Łukasz Modelski

Gość: Grzegorz Łucki (fizyk i kucharz) 

Data emisji: 7.12.2019

Godzina emisji: 10.00

bch

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Podróż po europejskich winnicach

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2019 21:39
Gościem "Drogi przez mąkę" był Tomasz Prange-Barczyński - autor reporterskiego przewodnika po winiarskich regionach "Europa na winnych szlakach. Od winnicy do winnicy".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wyróżnione "Miejsce przy królewskim stole"

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2019 20:59
W audycji opowiadaliśmy o inicjatywie Muzeum Pałacu Jana III Sobieckiego w Wilanowie. Projekt "Miejsce przy królewskim stole" znalazł się wśród laureatów Nagród Dziedzictwa Europejskiego 2019.
rozwiń zwiń