Tłusty czwartek: czas na obżarstwo pączkami

2012-02-16, 06:59

Tłusty czwartek: czas na obżarstwo pączkami
pączki. Foto: źr. Wikipedia, Kpalion

W kalendarzu chrzescijańskim to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. W tłusty czwartek na stołach królują pączki i faworki. Tradycja nakazuje zrezygnowanie z diet i objadanie się.

Posłuchaj

Aleksander Robotycki z Państwowego Muzeum Etnograficznego tłumaczy dlaczego tłusty czwartek nazywamy "tłustym"
+
Dodaj do playlisty

 Aleksander Robotycki z Państwowego Muzeum Etnograficznego w Warszawie przypomina, że tłusty czwartek wywodzi się z połączenia tradycji ludowej i chrzescijańskiej.

- Nazwa "tłusty czwartek" oznacza, że jadano bardzo tłusto i bardzo dużo - to też poczatek ostatniego tygodnia karnawału a więc czasu zabawy i swawoli - informuje Robotycki.

 

 ZOBACZ GALERIĘ DZIEŃ NA ZDJĘCIACH >>>

 

Pączki są symbolem obfitości. Ich pochodzenie nie jest dokładnie znane: według niektórych pączek pochodzi z Wiednia, według innych z Turcji.

Tłusty czwartek jest wstępem do ostatków. W polskiej tradycji jadanie pączków jest dobrą wróżbą na przyszłość. Dawniej wierzono, że im więcej ich zjemy - tym będziemy zdrowsi, szczęśliwsi i bogatsi.


Królowała słonina

Kiedyś objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które suto zapijano wódką. Tradycję jedzenia pączków na słodko zapoczątkowano w Polsce w XVI wieku.

W Małopolsce tłusty czwartek zwany jest też combrowym czwartkiem. Według legendy pochodzącej z XVII wieku, w ostatni czwartek karnawału zmarł wójt Combr, który zakazywał handlować przekupkom na krakowskim rynku. W każdą rocznicę jego śmierci handlujące kramarki urządzały wielką i huczną zabawę.

 

mr

Polecane

Wróć do strony głównej