Najlepsze potrawy z dyni – 5 przepisów

2018-10-19, 17:26

 Najlepsze potrawy z dyni – 5 przepisów

Sezon na dynie trwa w najlepsze! Przedstawimy proste i smaczne przepisy na potrawy z dyni.

Dynia to uniwersalne warzywo, o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Potrawy z dyni możemy przygotować zarówno na słodko jak i na słono. Poznajcie nasze sprawdzone przepisy!

Puree z dyni

Puree z dyni, zwane popularnie jako mus lub przecier, jest świetną alternatywą dla wszystkich znudzonych klasyczną, ziemniaczaną wersją puree. Przyda się także do sosów - wspaniale smakuje z makaronem, kluskami czy podawane jako dip do nachosów.


Puree z dyni ma piękny, intensywnie pomarańczowy kolor i doskonale smakuje (fot. shutterstock.com) Puree z dyni ma piękny, intensywnie pomarańczowy kolor i doskonale smakuje (fot. shutterstock.com)

Składniki:

  • dynia o mocno pomarańczowym miąższu
  • szczypta soli
  • pudełka hermetyczne lub słoiki

Sposób przyrządzenia:

Dynię dokładnie umyj i usuń ogonek. Następnie przetnij ją na pół, łyżką wyjmij pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Porcje ułóż w naczyniu żaroodpornym i przykryj folią aluminiową. Piecz przez około godzinę, w temperaturze 180 stopni. Stale sprawdzaj miękkość dyni patyczkiem - jeśli zanurza się bez problemu to oznacza, że dynia jest gotowa. Całość studzimy, a potem obieramy ze skórki i blendujemy dodając szczyptę soli. Jeśli okaże się, że mikstura jest zbyt wodnista, to można odcedzić ją delikatnie przez gazę. Gotowe!

Uwaga! Dobrym pomysłem jest zamrożenie lub pasteryzacja miąższu - wtedy będziemy mogli używać go przez cały rok.

Placki z dyni

Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Jesienią hitem są placki dyniowe! (fot. shutterstock.com) Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Jesienią hitem są placki dyniowe! (fot. shutterstock.com)

Składniki

  • dynia średniej wielkości
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • dwa jajka
  • jogurt
  • przyprawy: zioła, sól pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Dynię kroimy, obieramy ze skóry, oczyszczamy z pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i dowolnych ziół, a następnie intensywnie mieszamy trzepaczką. Do powstałej substancji, dodajemy wcześniej startą dynię, jogurt i powoli dosypujemy mąkę, nieustannie mieszając.

Na rozgrzaną wcześniej patelnię, przy pomocy łyżki, delikatnie nakładamy niewielkie ilości ciasta. Każdą ze stron placków smażymy po ok. 2 minuty. 

Dżem z dyni

Dżem z dyni to absolutny, jesienny must-have w każdej kuchni. Do przyrządzenia konfitury dyniowej zachęcamy szczególnie tych, którzy nie wyobrażają sobie tego warzywa w słodkiej odsłonie.

Dżem z dyni warto zapasteryzować by cieszyć się wyrobami przez cały rok (fot. shutterstock.com) Dżem z dyni warto spasteryzować, by cieszyć się wyrobami przez cały rok (fot. shutterstock.com)

Składniki:

  • dynia
  • 3 duże pomarańcze
  • 2 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szklanka brązowego cukru

Sposób przyrządzenia

Dynie umyć, pokroić, wyczyścić z nasion i pulchnej części, a następnie pokroić na kawałki i obrać ze skóry. Dynie przekładamy do garnka, dodając cukier i wyciśnięte wcześniej pomarańcze oraz cytryny. Całość duśmy przez 15 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Kiedy zauważysz, że dynia się rozpada to zdejmij przykrywkę i gotuj przez około godzinę, często mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie, dżem przełóż do słoiczków i pasteryzuj przez 20 minut.

Uwaga! Pamiętajmy o tym, aby często mieszać dynię - inaczej szybko się przypali!

Zdrowe chipsy z dyni

Chipsy z dyni to zdrowa przekąska, dla dzieci i dorosłych, którą można podjadać bezkarnie przez cały dzień.

Składniki:

  • dynia
  • przyprawy: majeranek, tymianek, papryka (wedle uznania)
  • sól
  • oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Tak jak zawsze, myjemy dynię, usuwamy pulchną cześć z nasionami, obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Obieraczką do warzyw tniemy cienkie plasterki z dyni. Układamy na je na folię aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia). Powstałe, surowe chipsy trzeba skropić oliwą i dodać przyprawy. Całość wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika do temp. 100C na około 50 minut. Czas pieczenia zależy od grubości chipsów, warto jest je także co jakiś czas obrócić.


Chipsy z dyni to idealne rozwiązanie dla wiecznych głodomorów - można je bezkarnie podjadać między posiłkami (fot. shutterstock.com) Chipsy z dyni to idealne rozwiązanie dla wiecznych głodomorów - można je bezkarnie podjadać między posiłkami (fot. shutterstock.com)

Spaghetti z dyni makaronowej

Dynia makaronowa, jak sama nazwa wskazuję, nadaje się do przyrządzenia warzywnego makaronu. Jest to świetne rozwiązanie dla osób uczulonych na gluten – takie spaghetti nie będzie go miało w swoim składzie.


Tak wyglądają włókna ugotowanej dyni makaronowej, z której możemy przyrządzić spaghetti (fot. shutterstock.com) Tak wyglądają włókna ugotowanej dyni makaronowej, z której możemy przyrządzić spaghetti (fot. shutterstock.com)

Składniki:

  • dynia makaronowa
  • 3 pomidory
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz
  • pestki dyni

Sposób przyrządzenia

Dynię gotuj w całości przez 50 minut. Kiedy ugotuję się i przestygnie, przekrój na pół i wyjmij gniazdo nasienne. Delikatnie porozdzielaj miąższ, który jest zbudowany z nitek przypominających makaron spaghetti. Na rozgrzaną patelnie dodaj wcześniej posiekaną cebulę i duś ją. Pomidory umyj, obierz ze skórki i pokrój. Jeśli cebulka już się udusiła, to dodaj do niej pomidory i czosnek. Dopraw całość solą i pieprzem. Następnie smaż na małym ogniu, aż wyparuje woda z pomidorów. Na powstały sos przełóż makaron dyniowy i podgrzej. Gotową potrawę udekoruj na talerzu pomidorkami koktajlowymi i pestkami dyni.

Barbara Szczypiór

Polecane

Wróć do strony głównej