Kiełbaski i boczek w "grupie najwyższego ryzyka". WHO: czerwone mięso może powodować raka

2015-10-29, 11:22

Kiełbaski i boczek w "grupie najwyższego ryzyka". WHO: czerwone mięso może powodować raka
Czerwone mięso i przetworzone produkty mięsne mogą przyczyniać się do powstawania nowotworów - tak twierdzi Światowa Organizacja Zdrowia. Foto: Glow Images/East News

Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega: czerwone i przetworzone mięso może powodować raka. Lekarze i dietetycy uspokajają: zamiast paniki, wystarczą rozsądek i dobrze zbilansowana dieta.

- Wołowina, wieprzowina, jagnięcina, baranina, są produktami potencjalnie rakotwórczymi - tłumaczy dr Paulina Miśkiewicz, dyrektor Biura WHO w Polsce.

Potencjalnie, bo WHO przyznaje, że ma na to "ograniczone dowody". Co innego jednak mięso przetworzone. Wędliny, kiełbaski czy boczek zostały zaliczone do grupy najwyższego ryzyka.

- Ok. 50 gramów mięsa przetworzonego może zwiększać ryzyko powstania nowotworu o ok. 17-18 proc. - wyjaśnia dr Miśkiewicz.

Źródło: TVN24/x-news

Światowa Organizacja Zdrowia przestrzega przede wszystkim przed wędzeniem i peklowaniem mięsa. A także przed konserwantami. Grillowanie czy smażenie również może wpływać na wytwarzanie rakotwórczych substancji.

- Mięsa nie musimy smażyć. Możemy dusić, gotować, i poprzez taką obróbkę uzyskujemy niesamowitą kwintesencję smaku, ale unikamy tych obróbek bardziej agresywnych - odpowiada Andrzej Andrzejczak z restauracji Pogromcy Meatów.

Ale jeśli już smażymy czy pieczemy, to nie za długo, we właściwej temperaturze i na właściwym tłuszczu.

- Powinna być to oliwa z oliwek z drugiego tłoczenia, olej rzepakowy, słonecznikowy, kukurydziany - wymienia Anna Jelonek, dietetyk.

mr, TVN24

Polecane

Wróć do strony głównej