Wietnamska restauracja nie przejmuje się kryzysem. Oferuje steki pokryte złotem

2021-12-10, 19:41

Wietnamska restauracja nie przejmuje się kryzysem. Oferuje steki pokryte złotem
Steki pokrywane są płatkami złota.Foto: Pixabay

Pandemia i kryzys z nią związany w branży gastronomicznej czy hotelarskiej nie oznacza, że dotyka on wszystkich w równym stopniu. Świadczy o tym przykład wietnamskiej restauracji hotelowej w Hanoi, która z powodzeniem oferuje swoim najbardziej zamożnym klientom steki pokryte… płatkami złota.

Jak piszą światowe agencje, wietnamski hotel oferuje gościom możliwość spróbowania steków pokrytych złotymi liśćmi. Wykorzystuje w ten sposób rozgłos, jaki wcześniej wzbudził minister wietnamskiego rządu, który został przyłapany w londyńskiej restauracji, podczas konsumpcji steków, kosztujących ponad 1000 funtów.

Złoto dominuje nie tylko na talerzu

Agencja Reuter informuje, że oferujący "złote steki" Hotel Dolce Hanoi Golden Lake przeszedł w zeszłym roku remont, podczas którego wykorzystał cenny złoty kruszec do pozłacania wszystkiego, od wanien po toalety i fasadę hotelu.

Teraz, w ramach rebrandingu, hotel zmienił nazwę jednego ze swoich punktów gastronomicznych na Golden Beef Restaurant i umieścił w menu słynny inkrustowany złotem stek "Tomahawk Wagyu", który wietnamski minister jadł w Londynie.

- Obsłużyliśmy ponad 1000 gości, którzy próbowali złotego steku – powiedział Nguyen Huu Duong, prezes Hoa Binh Group, która jest właścicielem hotelu zarządzanego przez amerykańską firmę Wyndham Hotels & Resorts Inc.

Złoty stek kosztuje prawie 2 tys. dolarów

Steki w restauracji kosztują do 1450 funtów (1914 dolarów). Agencje nie podają ile waży złoto na steku. Nusret Gokce, turecki szef kuchni znany jako „Salt Bae”, przesłał nagranie, w którym w zeszłym miesiącu karmił wietnamskiego ministra bezpieczeństwa publicznego To Lam stekiem Tomahawk pokrytym złotymi liśćmi.

Jak podają agencje, urzędnicy wietnamscy nie skomentowali incydentu.

Nusret Gökçe, znany jako Salt Bae – turecki rzeźnik, szef kuchni i restaurator, właściciel sieci restauracji Nusr-Et specjalizującej się w serwowaniu steków i burgerów.

Reuters, www.newsbreak.com, jk

Polecane

Wróć do strony głównej