Żywność ze znakiem „Produkt polski”

2016-10-13, 09:15

Żywność ze znakiem „Produkt polski”
. Foto: Tariq Abro / flickr

Projekt ustawy określa kryteria jakie muszą spełniać produkty oznaczone taką informacją.

Obecnie stosuje przepisy unijne, które nakazują określenie kraju pochodzenia żywności tylko w wypadku, gdy brak takowego może wprowadzić konsumenta w błąd. Istnieje także obowiązek podawania kraju pochodzenia owoców, warzyw i mięsa nieprzetworzonego. W przypadku produktów przetworzonych podobnych obowiązków i kryteriów Komisja Europejska ani nasze prawodawstwo nie narzuca.

W tej sytuacji obecnie stosowane przez wielu producentów określenie „produkt polski” jest dosyć enigmatyczne.

Projekt nowej ustawy, obecnie procedowany w podkomisji sejmowej, precyzyjnie określa zawartość surowców pochodzących z polskich upraw i hodowli jaką musi zawierać produkt. Podobne regulacje obowiązują w Słowacji, wdrażają je Włochy i Francja.

Więcej szczegółów w rozmowie z gościem PR24: Kają Przystupą-Rządcą z Akademia Leona Koźmińskiego. 


-

Polskie Radio 24/ak

______________

Data emisji: 13.10.16

Godzina emisji: 14.15

Polecane

Wróć do strony głównej