X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
PR24 Portal
Section05
kuchnia polska

Finał Akcji Choinki Jedynki. Anna Jurksztowicz gwiazdą gali

Uroczysta gala finałowa XVIII Akcji Choinki Jedynki była transmitowana w radiowej Jedynce ze Studia Koncertowego Polskiego Radia im. Witolda Lutosławskiego w Warszawie. Dzieci, które są autorami wyróżnionych prac otrzymały upominki. Gwiazdą wieczoru była Anna Jurksztowicz z zespołem, która zaprezentowała świąteczny repertuar.
Zobacz więcej na temat:  Anna Jurksztowicz Choinki Jedynki kuchnia polska akcja charytatywna Jolanta Fajkowska

WYWIAD Dania wigilijne. Karp, barszcz i... ślimaki

Dawniej o wigilijnej wieczerzy myślano już jesienią, na wsiach przygotowywano przetwory, a na potrzeby królewskiego dworu odbywały się prawdziwe rybne żniwa. Choć zatraciliśmy wiele z różnorodności potraw dawnej Wigilii, to nadal pozostaje ona żywym świadectwem polskiej historii kulinarnej. Przekonuje o tym badacz i popularyzator dziejów kuchni polskiej, prof. Jarosław Dumanowski.
Zobacz więcej na temat:  HISTORIA kuchnia polska Wigilia Boże Narodzenie STYL ŻYCIA święta podsumowania

Święto Niepodległości od kuchni

– Staramy się być spadkobiercami tradycji. Przygotowaliśmy prawie 25 tys. rogali świętomarcińskich, które będziemy rozdawać – mówi zastępca dyrektora Caritas Archidiecezji Poznańskiej, ks. Łukasz Łukasik. Czy niedługo, dzięki stolicy Wielkopolski, dzień 11 listopada będzie kojarzył się nam z konkretnymi potrawami tak jak inne polskie święta?
Zobacz więcej na temat:  Trójka STYL ŻYCIA Marcin Łukawski rogaliki kuchnia polska Jacek Butlewski

Kanon kuchni polskiej

- Postawiliśmy sobie pytanie, co to jest kuchnia polska, ale w zglobalizowanym świecie kulinarnym i produkcji żywności. I gdybym wyszedł np. ze studia w Toruniu na stare miasto i policzył przybytki kulinarne znajdujące się tam, to stwierdziłbym, że kuchnia polska składa się głównie z kebabów - opowiadał gość audycji "Droga przez mąkę" prof. Jarosław Dumanowski, współtwórca książki kulinarnej, której znajdzie się zbiór stu narodowych potraw.
Zobacz więcej na temat:  Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Łukasz Modelski kuchnia polska

NASZ WYWIAD Kuchnia Unii Lubelskiej. Rej zostawił przepis na buraczki

- Mikołaj Rej opisywał, jak podkisić buraczki – po to, by zastąpić nimi cytrynę. Ziemniaki jeszcze nie dotarły z Ameryki, choć pierwsze indyki spacerowały już przy dworze Zygmunta Augusta. Robiono za to puree z pasternaku, uznawane za afrodyzjak – opowiadał portalowi prof. Jarosław Dumanowski. Kuchni czasów Unii Lubelskiej, 450 lat po jej zawarciu, oraz kulturze tamtych czasów poświęcony będzie tegoroczny Europejski Festiwal Smaku w Lublinie.
Zobacz więcej na temat:  NASZ WYWIAD HISTORIA Lublin kuchnia kuchnia polska

Agnieszka Kręglicka na tropie menu Stanisława Moniuszki

- Przegrzebałam się przez życiorys Moniuszki pod kątem tego, co tam wówczas jadano. W ten sposób ułożyłam tę książkę i dobierałam dania, żeby posmakować epoki - mówiła w Dwójce znana restauratorka, współautorka niewydanej jeszcze książki opisującej to, co jadał ojciec polskiej opery.
Zobacz więcej na temat:  kuchnia polska Agnieszka Kręglicka Łukasz Modelski jedzenie Stanisław Moniuszko maciej nowicki HISTORIA KULTURA