X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Zadbaj o stopy i pewnie stań na Ziemi!

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2021 12:15
Wśród tematów poruszanych przez Annę Popek w "Leniwym przedpołudniu" znalazło się także zaproszenie na drugi dzień Pikniku Naukowego Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik. Ze szczególnym uwzględnieniem kwestii zdrowotnych – dotyczących ludzi, ale też całej naszej planety.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Halfpoint/Shutterstock

Klimat i My - Piknik Naukowy 2021.jpg
Piknik Naukowy Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik online. Rozmowy i ciekawostki w radiowej Trójce

Gościem audycji była Katarzyna Nowicka z Centrum Nauki Kopernik, która opowiadała o blokach, na które podzielony jest Piknik. I w każdym z nich pojawia się temat zdrowia: czy to w bezpośrednio w kontekście człowieka (np. dieta planetarna) czy w szerszym ujęciu ("Co wisi w powietrzu"? czyli o wpływie smogu na nasze płuca i organizm).

Posłuchaj
51:34 2021_05_09 11_06_23_PR3_Leniwe_przedpoludnie.mp3 prof. Jan Żaryn, Katarzyna Nowicka (NCK), Paweł Pochwała (Leniwe przedpołudnie/Trójka)

– Głównym tematem Pikniku jest klimat i oczywiście są też tematy związane ze zdrowiem. Pokazujemy np. dietę planetarną, czyli mówimy co jeść, ale także badamy nasze stopy, bo dawno nie chodziły. Czas pandemii spędzamy głównie w pozycji siedzącej – opowiada Katarzyna Nowicka. – Badamy więc np. jak stawiamy nasze stopy – tłumaczy.

– Na Pikniku Naukowym pod koniec drugiego bloku, ok. godz. 16, zaprezentujemy materiał, w którym pojawia się odpowiedź, jak stawiamy nasze stopy, czy robimy to dobrze oraz jak to zbadać – mówi Trójkowy gość.

To, jak stoimy na Ziemi i czy dobrze na niej stoimy, to pytanie nie tylko zdrowotne, ale wręcz kwestia filozoficzna. – Chodzi o wygodne przemieszczanie, a zarazem rozumienie świata, na którym żyjemy. Zrozumienie jego potrzeb i tego, co możemy robić, a czego robić nie powinniśmy – skomentowała Anna Popek. – Jakie są wskazania naukowców do postępowania ze światem, aby jeszcze długo i w dobrej formie nam służył? – zapytała.

– Podstawą jest szacunek dla świata i dla natury, która nas otacza. Rzeczy, o których wszyscy chyba wiedzą, ale nie zaszkodzi tego powtarzać: nie zostawiać zbyt dużego śladu węglowego, dbać o bioróżnorodność, oszczędzać wodę, korzystać z zielonych źródeł energii i nie jeść za dużo mięsa – wylicza Katarzyna Nowicka. – W tej kwestii nie ma już o czym dyskutować: trzeba ratować to, co się da uratować – dodaje.

Receptą może być powrót do ludzkiej skali produkcji i konsumpcji, do pewnej harmonii działania i spędzania czasu. To, co możemy robić wokół siebie i co może być bardzo przyjemne. – Sadzenie i pikowanie roślin, poznawanie chwastów, które okazują się roślinami jadalnymi, opieka nad zapylaczami – wskazuje Trójkowy gość.

W audycji ponadto

  • historyk prof. Jan Żaryn - opowie o książce "Słownik biograficzny polskiego obozu narodowego" oraz poruszy dla nas temat burzliwej młodości Romana Dmowskiego;
  • rozpoczęcie sezonu żeglarskiego. Na wspólny rejs zaprosi dziennikarz i pasjonat żeglarstwa Paweł Pochwała.

***

Tytuł audycji: Leniwe przedpołudnie
Prowadzi: Anna Popek
Data emisji: 09.05.2021
Godzina emisji: 11.06

pr

Czytaj także

10 lat Centrum Nauki Kopernik

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2020 13:00
Warszawskie Centrum Nauki Kopernik, jedna z największych tego typu placówek w Europie, obchodzi 10-lecie istnienia. A wszystko zaczęło się jeszcze w latach 90. od Pikniku Naukowego na Rynku Nowego Miasta i Podzamczu w Warszawie, organizowanego przez Polskie Radio Bis.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pokochaj swój tłuszczyk, bądź silna i dbaj o duszę!

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2020 12:00
Leniwe przedpołudnie to w założeniu czas prywatny, domowy, przeznaczony tylko dla nas i naszych najbliższych. Czas, kiedy możemy dłużej poleżeć w łóżku, poczytać, porozmawiać, poprzytulać się. Czas, kiedy można pozwolić sobie na przyjemność nicnierobienia poza sprawianiem sobie przyjemności.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Post – sposób na odpoczynek dla naszego organizmu

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2021 08:47
– Posty w różnych religiach występują od wieków. Współcześnie lekarze przyznają, że okresowe niedojadanie może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie, zwłaszcza gdy wykluczymy z diety, to co raczej nam szkodzi, niż pomaga. Oczywiście na pierwszym miejscu wymienić trzeba alkohol  – zaznacza Anna Popek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dobry chleb – tylko z domowej piekarni!

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2021 12:15
W Polsce są bardzo bogate tradycje piekarnicze, a zapotrzebowanie na dobry chleb – olbrzymie. Do wspomnień z dzieciństwa o świeżym, jeszcze ciepłym chlebie z chrupiącą skórką i aromatycznym miąższem prosto z piekarni, wielu bardzo chętnie wraca. I poszukuje chleba smakującego i pachnącego "jak dawniej", często bezskutecznie. Dlatego coraz częściej zaczynamy piec chleb sami, w domu. Jak samemu upiec dobry i zdrowy chleb? Czy to jest trudne, jakie składniki są do tego potrzebne – o tym właśnie w "Leniwym przedpołudniu" rozmawiała Anna Popek ze swoim gościem.
rozwiń zwiń

Czytaj także

24. Piknik Naukowy. Co dzieje się w naszych płucach w zanieczyszczonym powietrzu?

Ostatnia aktualizacja: 07.05.2021 11:22
– Możemy pokazać dzisiaj, co pojawiłoby się w naszych płucach, gdybyśmy przez kilka godzin oddychali zanieczyszczonym powietrzem – opowiadała Barbara Leśniczak, kierownik Edukacyjnej Sieci Antysmogowej z Państwowego Instytutu Badawczego NASK, przygotowując eksperyment. 
rozwiń zwiń