X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Ryby (i owoce morza) mają głos!

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2019 13:13
Olga Bończyk to aktorka i piosenkarka, która swego czasu prowadziła także telewizyjny program kulinarny (zanim to było modne). Jarosław Uściński to słynny warszawski restaurator, szef kuchni i właściciel restauracji Moonsfera. Oboje byli gośćmi Tomasza Żądy, z którym wymienili się niezliczoną ilością przepisów i kulinarnych tricków.
Audio
  • Frutti di mare i szaleństwo włoskich smaków (Z Żądą smakuje lepiej/Trójka)
Od lewej: Tomasz Żąda, Olga Bończyk oraz Jarosław Uściński
Od lewej: Tomasz Żąda, Olga Bończyk oraz Jarosław UścińskiFoto: Halina Wachowicz

Olga Bończyk podróżuje głównie w związku z licznymi koncertami, jednak zawsze znajduje czas na próbowanie zagranicznych, nowych smaków. Jakie było jej ostatnie, najsmaczniejsze odkrycie kulinarne? 

– Często wyjeżdżam do Stanów. Ponieważ od wielu lat nie jem mięsa, odkryłam owoce morza. Na Florydzie one smakują zupełnie inaczej niż w Europie. Tam woda ma inną temperaturę, więc inaczej smakują. Kiedy tam jestem, ryby i owoce morza to jest szaleństwo, które trwa cały czas, dopóki nie wyjadę. Ostatniego dnia zawsze spróbuję coś tam skubnąć, pójść do restauracji i spróbować tych smaków. Oni mają tam niezwykły wybór – opowiadała artystka.

Do Stanów Zjednoczonych niedługo wybiera się nasz drugi gość, który we wrześniu weźmie tam udział w konkursie barbecue.

– Takich konkursów jest bardzo dużo w Stanach, bo USA z tego słynie. Steki i burgery to są jedyne elementy konkursowe, Amerykanie niestety nie uznają w konkursach barbecue ryb i owoców morza. Chyba że to są dania narodowe, to Kanada zwykle wrzuca wtedy homara i cześć  – ubolewał Jarosław Uściński.

W audycji rozmawialiśmy również o włoskich podróżach i smakach oraz podzieliliśmy się z Państwem przepisem na guacamole z krewetkami. Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy!

***

Tytuł audycji: Z Żądą smakuje lepiej
Prowadzi: Tomasz Żąda
Goście: Olga Bończyk (aktorka), Jarosław Uściński (restaurator)
Data emisji: 26.07.2019
Godzina emisji: 12.07

kr/kw

Czytaj także

Smak kozich serów z Kaszub

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2019 11:40
Honorata i Tomasz Strubiński porzucili pracę w biurze na rzecz własnej hodowli kóz i wyrobu serów. Od Tomasza Strubińskiego dowiedzieliśmy się, co jest ich specjałem i jakim zainteresowaniem cieszą się wyroby z szyldem Kaszubskiej Kozy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Z Żądą smakuje (naj)lepiej!

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2019 13:00
Rozpoczynamy nowy wakacyjny cykl kulinarno-podróżniczy. Gościem pierwszej audycji jest Piotr Banach, a jej tematem – sekrety kuchni francuskiej i japońskiej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sałatka Cezar bez kurczaka i majonezu? Da się!

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2019 11:35
W tym wydaniu audycji Katarzyna Pruchnicka podzieliła się z nami przepisem, który dostała od Karoliny i Macieja Szaciło. "Lepsza połowa" tego słynącego z licznych warsztatów i książek kulinarnych duetu opowiedziała nam o jednej z najsłynniejszych sałatek na świecie w nowej, zdrowszej odsłonie.
rozwiń zwiń