X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Ale cymes! Poznajmy kuchnię żydowską

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2020 08:00
W czasie pandemii wiele muzeów przeniosło swoją działalność do internetu. Organizują wirtualne zwiedzanie wystaw, spotkania z twórcami i specjalistami, różnego rodzaju prelekcje i wykłady w sieci. Tak też się dzieje w Muzeum Historii Żydów Polskich Polin.
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Shutterstock/Nailya Yakubova

Rogale św. Marcina 1200.jpg
Rogal świętomarciński musi trzymać fason!

Pracownicy Polin przygotowali dla wszystkich chętnych serię webinarów, które odbywać się będą co tydzień. Ich tematyka jest bardzo różna, a cel jeden: przybliżyć żydowską codzienność i kulturę. W niedzielę 15 listopada zapraszają do kuchni.


Posłuchaj
03:03 2020_11_14 07_42_21_PR3_Zapraszamy_na_weekend.mp3 Poznaj żydowską kuchnię (Zapraszamy na weekend/Trójka)

– Katarzyna Jankowska, jedna z naszych przewodniczek, poprowadzi spotkanie kulinarne "Ale cymes!". To nie jest klasyczny webinar: jest to rozmowa, przybliżenie tego, czym jest kuchnia żydowska w ogóle, jak ją definiujemy. Skąd się wzięły bajgle, czym jest chałka, czym jest cymes, jak pachnie szabat, jak ma się koszer do wegetarianizmu – tłumaczy Dagmara Mańka-Wizor z działu edukacji Muzeum Polin.

Żydowska kuchnia z POLIN: Haman Tasche mamy Estery/YouTube Muzeum POLIN


Katarzyna Jankowska opowie, skąd się biorą przeróżne potrawy, ale też przedstawi je w szerszym kontekście, np. jak wpływa na nie religia? Ale to nie wszystko, gdyż na te wszystkie przepisy religijne nakłada się oczywiście, jak wszędzie, tradycja. – Czyli w zależności od tego, z jakiego rejonu są Żydzi, w jakim rejonie przebywają, jakich mają sąsiadów, tak zmieniają się te potrawy – dodaje Dagmara Mańka-Wizor.

Żydowska kuchnia z POLIN: Czulent/YouTube Muzeum POLIN

***

Tytuł audycji: Zapraszamy na weekend 
Prowadzi: Agnieszka Furtak-Bilnik
Autorka materiału reporterskiego: Wioletta Myszkowska
Data emisji: 14.11.2020
Godziny emisji: 07.42

pr

Czytaj także

17. Festiwal Warszawa Singera w nowej, kameralnej odsłonie

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2020 10:40
– Bardzo ważna dla artystów i dla nas, jako organizatorów, jest świadomość, że istnieje potrzeba organizowania takich wydarzeń – mówi Hanna Pałuba, dyrektor programowa 17. Festiwalu Kultury Żydowskiej Warszawa Singera, który odbędzie się w dniach 22-30 sierpnia, tym razem w nieco innej formie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Śliwka w boczku na dobry początek jesieni

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2020 10:24
– Dla mnie śliwka jest owocem, który zapowiada początek lata i koniec jesieni. To najlepszy moment, żeby nimi się najeść – mówi Gaja Kuroń. Ten moment wykorzystała Gabriela Darmetko, która zamówiła u Gai kolejne proste i zarazem pyszne danie, tym razem ze śliwką w roli głównej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jesienne przetwory… z pomysłem

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2020 13:00
Już sam fakt, że skończyło się lato, działa nie najlepiej na wielu z nas. Jest jednak sposób, by zachować trochę letniego ciepła i słońca na jesienne wieczory. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jedzenie – jak go nie marnować?

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2020 10:30
W polskich piekarniach powstaje nawet do kilku ton odpadów tygodniowo. Naukowcy z olsztyńskiego oddziału Polskiej Akademii Nauk tworzą właśnie aplikację dla piekarń, która ma ograniczyć marnowanie żywności. Aplikacja ma tak zaplanować produkcję, aby wszystko udało się sprzedać.
rozwiń zwiń