Dlaczego po wyłączeniu gazu parowanie wydaje się intensywniejsze?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Dlaczego po wyłączeniu gazu parowanie wydaje się intensywniejsze?
Zdjęcie ilustracyjneFoto: pixabay.com/kboyd

Dlaczego, gdy przygotowując posiłek, wyłączamy gaz w kuchence, para wydaje się intensywniejsza niż wtedy, gdy ten gaz był włączony? – zastanawia się jeden z naszych Słuchaczy. 

Posłuchaj

Dlaczego po wyłączeniu gazu pod garnkiem wydobywa się z niego więcej pary? (Pytania z kosmosu/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

– W rzeczywistości to parowanie nie jest intensywniejsze, tylko intensywniej widoczne – wyjaśnia dr Tomasz Rożek. –  Ilość skroplonej pary jest mniejsza, kiedy wyłączymy gaz pod garnkiem np. z gotującą się wodą. Natomiast widzimy jej trochę więcej. Jeżeli gotujemy wodę, ustala się pewien rodzaj równowagi – mówi ekspert Trójki.

Jaką równowagę ma na myśli doktor Rożek? Czy taki sam proces zachodzi w przypadku gotowania na kuchence elektrycznej?

Odpowiedzi na te pytania znajdą Państwo, słuchając dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 18.09.2019
Godzina emisji: 7.14

kr

Polecane