X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Dlaczego po wyłączeniu gazu parowanie wydaje się intensywniejsze?

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2019 07:20
Dlaczego, gdy przygotowując posiłek, wyłączamy gaz w kuchence, para wydaje się intensywniejsza niż wtedy, gdy ten gaz był włączony? – zastanawia się jeden z naszych Słuchaczy. 
Audio
  • Dlaczego po wyłączeniu gazu pod garnkiem wydobywa się z niego więcej pary? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: pixabay.com/kboyd

– W rzeczywistości to parowanie nie jest intensywniejsze, tylko intensywniej widoczne – wyjaśnia dr Tomasz Rożek. –  Ilość skroplonej pary jest mniejsza, kiedy wyłączymy gaz pod garnkiem np. z gotującą się wodą. Natomiast widzimy jej trochę więcej. Jeżeli gotujemy wodę, ustala się pewien rodzaj równowagi – mówi ekspert Trójki.

Jaką równowagę ma na myśli doktor Rożek? Czy taki sam proces zachodzi w przypadku gotowania na kuchence elektrycznej?

Odpowiedzi na te pytania znajdą Państwo, słuchając dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 18.09.2019
Godzina emisji: 7.14

kr

Czytaj także

Jakie są właściwości wody?

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2019 07:25
Z jednej strony jazda samochodem w deszczu jest niebezpieczna, ponieważ asfalt jest wtedy śliski, a z drugiej – zwilżony palec pomaga nam "kartkować" książki. Dlaczego woda zachowuje się inaczej w różnych sytuacjach?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy gotowanie w kuchence indukcyjnej pozbawia potrawę witamin?

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2019 07:21
W tej odsłonie audycji odpowiadamy na pytanie Pana Krzysztofa: czy przygotowywanie jedzenia w kuchence indukcyjnej zmienia jego strukturę i pozbawia wartości odżywczych? 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy słona woda może zaspokoić pragnienie?

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2019 07:23
– Na chwilę tak, a później nas zabije – mówi, nie owijając w bawełnę, dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń