Czy gotowanie w kuchence indukcyjnej pozbawia potrawę witamin?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Czy gotowanie w kuchence indukcyjnej pozbawia potrawę witamin?
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/Zu Kamilov

W tej odsłonie audycji odpowiadamy na pytanie Pana Krzysztofa: czy przygotowywanie jedzenia w kuchence indukcyjnej zmienia jego strukturę i pozbawia wartości odżywczych? 

Posłuchaj

Czy gotowanie na kuchence indukcyjnej jest niezdrowe? (Pytania z kosmosu/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

– Obróbka termiczna jako taka zmienia smak i wartość zdrowotną potraw. Czasami na plus, bo wytapia nadmiar tłuszczu, a czasami na minus, bo unicestwia niektóre witaminy, które są bardzo wrażliwe na temperatury. Nie znalazłem żadnego badania, żadnej informacji, że gotowanie na kuchence indukcyjnej wpływa na to, że potrawy mogą być mniej lub bardziej zdrowe – tłumaczy dr Rożek.

Na czym polega , z naukowego punktu widzenia, sztuka gotowania? Na czym polega wyższość kuchenek indukcyjnych nad kuchenkami gazowymi? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 5.09.2019
Godzina emisji: 7.16

kr/gs

Polecane