X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Czy gorące pieczywo może być szkodliwe?

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2020 08:35
Świeży, pachnący, ciepły chleb. Czy może być coś lepszego? Istnieje przekonanie, że ciepłe pieczywo może być dla nas bardzo niezdrowe. Czy słusznie?
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: harmpeti/shutterstock.com

– Ciepłe pieczywo nie może spowodować żadnych problemów z przewodem pokarmowym. Zjadamy sporą ilość błonnika i chleb, czy bułki, są naładowane nim, ale nie w takich ilościach, by spowodować jakiś problem. Niemożliwe jest zablokowanie jelit i wywołanie, tak zwanego, "skrętu kiszek". Nie znajduję w ogóle uzasadnienia tego mitu. Wiedza, która jest nam przekazywana, mówi jednak, że nie powinniśmy jeść zimnych posiłków. Wszystkie podgrzane pokarmy były zawsze synonimiczne z dobrym posiłkiem – zastanawia się lekarz dr Łukasz Durajski.

Posłuchaj
02:03 PR3_MPLS 2020_08_15-09-33-26.mp3 Czy ciepłe pieczywo może nam zaszkodzić? (Prawdy sprawdzone/Trójka)

 

***

Tytuł audycji: Prawdy sprawdzone
Autorka: Gabriela Darmetko
Gość: dr Łukasz Durajski (lekarz)
Data emisji: 15.08.2020
Godzina emisji: 9.33

ml

Czytaj także

Czy gotowanie wody powoduje jej… toksyczność?

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2020 08:38
Czy gotowanie wody w czajniku może być powodem kontrowersji? Oczywiście. W internecie można znaleźć informacje, że zagotowanie tej samej wody dwa, albo trzy razy, powoduje wydzielanie się toksycznych substancji. Czy tak rzeczywiście jest?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy tabletki można przecinać lub rozkruszać?

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2020 08:35
Wiele osób ma problem z połykaniem tabletek. Niektóre wydają się zbyt duże, a strach przed zadławieniem bardzo utrudnia zażywanie leków. Czy rozdrabnianie tabletek powoduje, że tracą one swoje właściwości?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Guma do żucia. Czy jej połknięcie powinno martwić?

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2020 08:35
Potrafi być kłopotliwa i trzeba z nią uważać. Żucie gumy w szkole, na spotkaniach czy w sytuacjach oficjalnych nie jest eleganckie. Czy jej połknięcie może być dla nas groźne?
rozwiń zwiń