X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Czas na nowalijki. Które wybierać?

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2019 13:39
Wiosna to czas, kiedy na rynku świeżych warzyw prym wiodą nowalijki. Kuszą kolorami i zapewniają naszym organizmom zastrzyk witamin tak potrzebnych po zimie. 
Audio
  • Przełom maja i czerwca to czas pojawiania się właściwych nowalijek (A nuż, widelec/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock

- Nowalijką, na którą zawsze najbardziej czekam są rzodkiewki - mówi w audycji "A nuż, widelec" dziennikarka i blogerka kulinarna Małgorzata Minta i dodaje, że czasami ma w lodówce nawet cztery pęczki. - Lekko więdną,  ale świetnym sposobem na takie rzodkiewki jest ich upieczenie. Nabierają wówczas zupełnie innych walorów smakowych. Stają się słodkie, ale dalej są chrupiące - mówi i podkreśla, że tak przygotowane rzodkiewki mogą być doskonałą bazą różnych dań.

A jak najlepiej przyrządzić szparagi? Czy ich zieloną odmianę można jeść na surowo? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania, w którym Katarzyna Pruchnicka zdradza, co lubi jadać na sobotnie śniadania. 

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka i blogerka kulinarna) 
Data emisji: 16.05.2019
Czas emisji: 11.32

kh/gs

Czytaj także

Czy pieczarki lubią gałkę muszkatołową?

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2019 11:45
– Do pieczarek w dzisiejszym wydaniu potrzebna jest gałka muszkatołowa. Zazwyczaj kojarzy nam się ona z pasztetem, ale Samar Khanafer przekonuje, że to niezwykle uniwersalna przyprawa – mówi Katarzyna Pruchnicka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Trochę wiosny w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2019 11:45
– Pomyślałam, że nie powinnam już mówić o warzywach korzeniowych, bo to kuchnia przednówkowa. Na nowalijki jeszcze chwilę poczekamy. Co więc jeść, by przywołać wiosnę na talerz? – pyta Katarzyna Pruchnicka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kulinarna propozycja na upał

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2019 12:53
– Młodą botwinę można znaleźć już na straganach, więc proszę kupić pęczek lub dwa i zrobić chłodnik – radzi Katarzyna Pruchnicka. 
rozwiń zwiń