Po co gra Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Po co gra Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy?
To już 24. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. W tym roku, podobnie jak w ubiegłym, WOŚP zbierać będzie pieniądze na zakup sprzętu dla oddziałów pediatrycznych oraz na opiekę medyczną dla osób w podeszłym wieku.Foto: PAP/Leszek Szymański

Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy gra w Polsce i na świecie po raz dwudziesty czwarty. W studiu "Zagadkowej niedzieli" rozmawiamy o tym, czym jest pomoc charytatywna i dlaczego jest ona ważna.

Posłuchaj

Po co gra Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy? (Zagadkowa niedziela/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Na naszej antenie wypowiada się główny dyrygent Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, czyli Jurek Owsiak. Tłumaczy on dzieciom, na co zbierane są pieniądze podczas styczniowej akcji i czym właściwie jest Orkiestra.

- To nie jest wielka orkiestra, w której mnóstwo ludzi trzyma instrumenty i na nich gra. W naszej orkiestrze jest wielu ludzi, od maleńkich po dorosłych Polaków. Ich instrumentami są tekturowe skarbonki, do których są wrzucane pieniążki - wyjaśnia Jurek Owsiak.

W zagadkowym studiu gościmy osoby zaangażowane w wielką akcję pomocy. Opowiadają nam oni o swojej pracy i wyjaśniają, po czym poznać wolontariusza.

Podczas audycji dowiadujemy się także, że nasze serce jest jak komputer i że czasami trzeba je… zresetować. Poznajemy też przepis na pyszne, rozgrzewające śniadanie.

Przepis na racuchy z musem jabłkowym (ok. 10 racuchów):

ciasto:

  • 1 szkl. mąki
  • 5 g (łyżeczka) suchych drożdży (mogą być też surowe)
  • ok. ½ szklanki ciepłej (nie gorącej) wody
  • szczypta soli
  • niepełna łyżka oliwy, oleju lub roztopionego przestudzonego masła

mus:

  • 1 jabłko
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka cukru

Kucharz nieduży:

  • odmierzyć i przesiać mąkę
  • odmierzyć pozostałe składniki
  • do suchych produktów dodać wodę i tłuszcz
  • rozmieszać je drewnianą łyżką
  • kiedy składniki się połączą dalej mieszać i ugniatać ręcznie, żeby jak najlepiej napowietrzyć ciasto
  • gdyby ciasto było zbyt rzadkie, można dodać mąki
  • odstawić do wyrośnięcia na przynajmniej godzinę (ciasto można przygotować dzień wcześniej)
  • po wyrośnięciu podzielić ciasto na ok. 10 części i uformować z nich kulki
  • odstawić na ok. 15 minut

Kucharz duży:

  • rozgrzać dobrze olej rzepakowy na patelni lub w garnku
  • smażyć na złoto na niedużym ogniu, żeby się nie przypaliły
  • po usmażeniu odłożyć na talerz z papierowym ręcznikiem,  który wchłonie nadmiar tłuszczu

mus jabłkowy:

  • umyć i obrać jabłka
  • zetrzeć je na tarce o dużych oczkach
  • podgrzać w garnku z odrobiną masła, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło
  • dodać łyżeczkę cynamonu i cukier
  • nie trzeba musu długo gotować, wystarczy ok. 10 minut
  • bezpośrednio przed podaniem racuchów podgrzać mus

Smacznego!

Tak wyglądają pyszne racuchy (foto: Aleksandra Chmielewska) Tak wyglądają pyszne racuchy (foto: Aleksandra Chmielewska)

***

Tytuł audycji: Zagadkowa niedziela
Prowadzi: Magdalena Karczewska
Goście: Jurek Owsiak (WOŚP) , Marcin Podstawka (ratownik medyczny z Fundacji Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy), Robert Człapiński (prezes Klubu Miłośników Komunikacji Miejskiej), Agnieszka Pietrzak (szef sztabu Hufiec ZHP Warszawa-Wola), Iga i Nina z mamą Sylwią Niemczyk (wolontariuszki), Jarosław Wasilewski (Funiversity), Aleksandra Chmielewska (autorka bloga kulinarnego Mleczna Krowa)
Data emisji: 10.01.2016
Godzina emisji: 7.05

iwo/jp

Polecane