Prof. Bralczyk o "Rozmowach przy stole"

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2017 12:11
Popularny językoznawca opowiadał w Dwójce o książce, w której - wraz z  Katarzyną Lengren i Jackiem Wasilewskim - zastanawia się nad fenomenem ucztowania.
Audio
  • Prof. Jerzy Bralczyk o "Rozmowach przy stole" (Wybieram Dwójkę)
  • Rozmowa Jacka Wakara z twórcą słuchowisk Mariuszem Malcem (Wybieram Dwójkę)
  • Izabela Szymańska recenzuje "Darkness" - nowy balet Izadory Weiss w Teatrze Wielkim - Operze Narodowej (Wybieram Dwójkę)
  • Rozmowa z Anną Piwkowską , autorką książki "Wyklęta. Poezja i miłość Mariny Cwietajewej" (Wybieram Dwójkę)
  • Mariusz Szczygieł opowiada o ulicy Gałczyńskiego, dzięki której pokochał Warszawę (Wybieram Dwójkę)
Jacek Wasilewski, Katarzyna Lengren, Jerzy Bralczyk Rozmowy przy stole, Wyd. Bosz (fragm. okładki)
Jacek Wasilewski, Katarzyna Lengren, Jerzy Bralczyk "Rozmowy przy stole", Wyd. Bosz (fragm. okładki)Foto: mat. prom.

Poza tym w audycji odwiedziliśmy Festiwal "Dwa Teatry", zrecenzowaliśmy "Darkness" - nowy balet Izadory Weiss w Teatrze Wielkim - Operze Narodowej, porozmawialiśmy z Anną Piwkowską , autorką książki "Wyklęta. Poezja i miłość Mariny Cwietajewej", oraz z Mariuszem Szczygłem (o ulicy Gałczyńskiego, dzięki której pokochał Warszawę).

***

Tytuł audycji: Wybieram Dwójkę

Prowadzi: Kuba Kukla

Data emisji: 19.06.2017

Godzina emisji: 16.00

jp/zi/mz

Czytaj także

"Pedant w kuchni". Julian Barnes od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2017 17:05
O kłopotach z gastronomiczną precyzją w książce wybitnego angielskiego prozaika opowiadał krytyk sztuki Bogusław Deptuła.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak smakowała Polska przed wiekami

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2017 10:30
Gościem "Drogi przez mąkę" był prof. Jarosław Dumanowski, z którym rozmawialiśmy o historii sztuki kulinarnej i wyżywienia.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Beli Hamvasa filozoficzna rozprawa o winie

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2017 15:04
W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o książce "Filozofia wina". Publikacja, która powstała w roku 1945, dotyczy związków wina z odpoczynkiem, kąpielą, snem i miłością.
rozwiń zwiń
Czytaj także

2017. Rok, w którym kucharze odkryli ogień

Ostatnia aktualizacja: 27.05.2017 14:00
– Wracamy do korzeni nie tylko w wyborze składników, lecz także w technikach, jakimi te składniki traktujemy – mówiła Małgorzata Minta, dziennikarka i blogerka kulinarna.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Mięso z owocem?! Przewodnik po kuchni drastycznej

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2017 16:47
Punktem wyjścia do Dwójkowej rozmowy na temat kontrowersyjnych, przynajmniej dla niektórych, kulinarnych połączeń było wspomnienie zmarłego niedawno Sama Panopoulosa, wynalazcy pizzy hawajskiej.
rozwiń zwiń