X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Nowa aplikacja

Wszystko w jednym miejscu
x

Nowa aplikacja

x

Czeskie kino pod kątem kulinarnym

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2020 11:54
- To co, gdzie i jak Czesi jedzą, nie jest może pierwszoplanowym elementem tamtejszych filmów, ale cały czas charakteryzuje jednak i postaci, i życie społeczne - mówiła w "Drodze przez mąkę" Wanda Klenczon, badaczka antropologii kulinarnej.
Audio
  • O jedzeniu w czeskich filmach (Droga przez mąkę)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay

Tym razem w audycji wybraliśmy się tam, gdzie nic nie jest oczywiste - do czeskiego filmu. Przewodnikiem po stołach na ekranie była Wanda Klenczon. - Dla mnie kwintesencją czeskiego stosunku do jedzenia jest krótka scena w "Postrzyżynach", gdzie bohaterka robi sobie śniadanie. Na widelcu ma kotlet, a w ręku kufel z piwem. Film odnosi się do czasów dosyć dawnych, natomiast niewiele pod tym względem się zmieniło. Miałam okazję trochę przemieszkiwać w normalnych czeskich domach w Pradze i Ołomuńcu. Ten zapach, który o poranku rozchodzi się po klatce schodowej to nie jest aromat kawy i rogalika, tylko zapach mięsno-tłusto-cebulowo-czosnkowo-piwny - opowiadała badaczka antropologii kulinarnej.

W dalszej części rozmowy mówiła ona m.in. o ikonicznych potrawach kuchni czeskiej, na które można natrafić w filmach kręconych za naszą południową granicą. 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Wanda Klenczon (badaczka antropologii kulinarnej)

Data emisji: 7.03.2020

Godzina emisji: 10.00

pg/mk


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Czeskie knedliki ze śliwkami

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2018 12:00
Kontynuując naszą wakacyjną, kulinarną podróż po Europie dotarliśmy do Czech. To kuchnia bogata w smaki i bardzo różnorodna. W Czechach znajdziemy wiele interesujących dań, ja jednak postanowiłam zaproponować Wam dziś zrobienie takiego, które według mnie najbardziej kojarzy się z tym pięknym krajem. Zapraszam na czeskie knedliki ze śliwkami.
rozwiń zwiń