W poszukiwaniu doskonałej zupy rybnej

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2019 12:34
- Prawie każdy lokal, wyrastający ponad średnią, ma zupę rybną. Spotkałem je również w smażalniach, wobec tego nie jest ona niepospolita - opowiadał w "Drodze przez mąkę" Gieno Mientkiewicz, kucharz i smakosz, który postanowił przemierzyć polskie wybrzeże i odwiedzić nadmorskie restauracje, aby sporządzić raport o stanie tego specjału w Polsce.
Audio
  • Gieno Mientkiewicz o stanie zupy rybnych w Polsce (Droga przez mąkę/Dwójka)
Zupa ze świeżych ryb
Zupa ze świeżych rybFoto: Shutterstock/Sea Wave

- Tak jak każda zupa, która zawdzięcza swoją nazwę jakiemuś głównemu surowcowi, tak zupa rybna jest zrobiona na wywarze z ryby i z dodatkiem ryby, czyli czymś, co dominuje. Tu nie powinno być żadnych wątpliwości, chociaż nie każdy się do tego stosuje, czasami ludzie idą na skróty - mówił gość audycji.

Gieno Mientkowski zaznaczał, że podczas oceniania zup z nadbałtyckich kuchni był dość pobłażliwy. Jego celem było pokazanie, jak wygląda faktycznie stan zup rybnych w Polsce. - Robiłem fotografie stanu rzeczy, czyli musiałem pokazać i spróbować to, co ludziom jest oferowane i co mogą sobie kupić bez względu na to, czy się znają i jaką mają zasobność portfela - mówił.

Jaka zupa rybna była najgorsza? I jaki jest przepis na tę idealną? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Gieno Mientkiewicz (serowar, kucharz i smakosz)

Data emisji: 17.08.2019

Godzina emisji: 10.00

am

Czytaj także

Ryba gwarantowana. Łów tradycyjnie, jedz powoli

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2017 14:00
– To nie są ryby łowione przez wielkie statki, lecz przez małe wspólnoty rybackie, które z wielkim szacunkiem podchodzą do morza – mówiła dziennikarka Beata Majchrowska, autorka bloga "Pomału", która próbowała morskich smakołyków na majowych targach Slow Fish 2017 w Genui.
rozwiń zwiń