X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Nowa aplikacja

Wszystko w jednym miejscu
x

Nowa aplikacja

x

Twarda wędzonka czy bigos. Co jadał Don Kichot?

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2017 17:50
- To rzadki przypadek powieści, w której bohater już w pierwszym rozdziale na pierwszej stronie tekstu jest charakteryzowany przez to, co jada - o kuchni w powieści "Przemyślny szlachcic Don Kichot z Manczy" Miguela de Cervantesa opowiadała w Dwójce Wanda Klenczon.
Audio
  • Wanda Klenczon o kuchni w powieści "Przemyślny szlachcic Don Kichot z Manczy" (Droga przez mąkę/Dwójka)
- Uznanie Don Kichota jedynie za satyrę na księgi rycerskie, która przypadkiem wymknęła się spod kontroli autorowi, jest nieporozumieniem - uważa tłumacz Wojciech Charchalis
- Uznanie "Don Kichota" jedynie za satyrę na księgi rycerskie, która przypadkiem wymknęła się spod kontroli autorowi, jest nieporozumieniem - uważa tłumacz Wojciech CharchalisFoto: Pixabay/gabrielmbulla

Kulinarna blogerka zwracała uwagę, że opis tego, co jadał Don Kichot, a znalazły się tam i gołąbki, i bigos, sałatka mięsna i soczewica, na wstępie sytuuje go w hierarchii społecznej. - Jada mięso, czyli nie jest prostakiem, ale to mięso jest gatunku dość pośledniego i jest raczej stare - mówił gość audycji "Droga przez mąkę".

Wanda Klenczon dodała, że jadłospis Don Kichota zmieniał się wraz z upływem czasu i kolejnymi przekładami. W Polsce powieść Cervantesa tłumaczona była przez trzy wieki. W audycji porównywaliśmy zmiany w kulinarnych opisach u różnych tłumaczy. Badaczka wyjaśniała, dlaczego Don Kichot raczej nie jadł jajecznicy na słoninie, co można znaleźć w najnowszym przekładzie Wojciecha Charchalisa. W audycji nie zabrakło anegdot na temat regionalnej kuchni hiszpańskiej i powiązań potraw z historią.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Wanda Klenczon (blogerka kulinarna)

Data emisji: 28.10.2017

Godzina emisji: 12.00

mz/mg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Street food 80 lat temu. Jak jadano w II Rzeczpospolitej

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2017 17:00
W audycji "Droga przez mąkę" spotkaliśmy się z Aleksandrą Zaprutko-Janicką, autorką książki "Dwudziestolecie od kuchni. Kulinarna historia przedwojennej Polski".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kulinarne aspekty życia Franciszka Fiszera

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2017 14:05
O legendarnym filozofie, smakoszu i przedstawicielu warszawskiej cyganerii z przełomu XIX i XX wieku porozmawiamy w audycji "Droga przez mąkę".
rozwiń zwiń