Kłótnie o parmezan, czyli jak wyglądała kuchnia za czasów Bony

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2017 14:15
- Król Zygmunt August i Królowa Bona mieli na Wawelu oddzielne kuchnie i spiżarnie. To dlatego, że podczas gdy królowa zaskakiwała nowinkami z zagranicy, to król kulinarnie pozostawał jeszcze…w średniowieczu –powiedziała Małgorzata Krasna-Korycińska.
Audio
  • Poznajemy tajniki polskiej kuchni renesansowej (Droga przez mąkę/Dwójka)
Portret Bony Sforzy, malarz anonimowy
Portret Bony Sforzy, malarz anonimowyFoto: Wikimedia/domena publiczna

Jak opowiadała w Dwójce historyk kulinariów i archeolog, kwestie kulinarne były niekiedy zarzewiem konfliktów.

- W źródłach z XVI wieku pojawiają się opisy ukazujące, jak np. nowa królowa, żona Zygmunta Augusta, Elżbieta Habsburżanka, próbowała pożyczyć coś ze spiżarni królowej Bony. Gdy pracownik opiekujący się spiżarnią wypożyczył jej kawałek parmezanu, wywołało to karczemną awanturę na dworze – dodała Małgorzata Krasna-Korycińska.

W nagraniu audycji posłuchamy również o tajnikach rekonstrukcji kuchni słowiańskiej. 

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Małgorzata Krasna-Korycińska (historyk kulinariów, archeolog)

Data emisji: 24.06.2017

Godzina emisji: 10.00

mz/kul

Czytaj także

Piwo i polityka u Jaroslava Haška

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2017 10:00
"Piwo nigdy nie zrobi człowieka tak dojrzałym politycznie, jak wino" - pisał w swojej książce "Historia Partii Umiarkowanego Postępu (w Granicach Prawa)" czeski klasyk. O alkoholu, który jest jednym z głównych wątków tego zbioru anegdot, rozmawialiśmy ze Zbigniewem Kmieciem - kucharzem, obieżyświatem.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak Sandor Ellix Katz został papieżem fermentacji

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2017 12:40
- Zaczęło się od tego, że przeniosłem się na wieś do Tennessee. Byłem naiwnym miejskim dzieciakiem, którego zaskoczyło, że główki kapusty na polu dojrzały w tym samym momencie - wspominał w Dwójce amerykański dziennikarz kulinarny, autor głośnych książek "Dzika fermentacja" i "Sztuka fermentacji".
rozwiń zwiń