X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Rewolucja kulinarna z tęsknoty za migdałami

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2016 18:08
- Elizabeth David wychowała całe pokolenie Brytyjczyków. Pokazała im, co to dobra oliwa czy pasta - opowiada reportażystka Małgorzata Seruga.
Audio
  • Elizabeth David i jej pomysł na brytyjską kuchnię (Drogę przez mąkę/ Jedynka)
Elizabeth David na nowo zbudowała kuchnię brytyjską, otworzyła ją na bogactwo rejonu Morza Śródziemnego: pomidory, bakłażany, czosnek
Elizabeth David na nowo zbudowała kuchnię brytyjską, otworzyła ją na bogactwo rejonu Morza Śródziemnego: pomidory, bakłażany, czosnekFoto: Pixabay/webville

Słynna brytyjska kucharka i autorka książek kucharskich Elizabeth David swoimi przepisami rewolucjonizowała angielskie myślenie o jedzeniu. - Anglicy nazywają ją królową Elżbietą I w hołdzie nowoczesnej kuchni brytyjskiej. Wszyscy kucharze brytyjscy odwołują się do jej nauk, przykazań, nakazów i książek kucharskiej - podkreśla dziennikarka Małgorzata Seruga.

Jakie składniki wprowadziła do brytyjskiej kuchni Elizabeth David? Których literatów fascynowała brytyjska kucharka? Za jakimi produktami najbardziej tęskniła w Anglii David? Dlaczego autorka książek kucharskich II wojnę światową spędziła na łódce? Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Małgorzata Seruga (dziennikarka, reportażystka, znawczyni anglosaskiej literatury)

Data emisji: 13.02.2016

Godzina emisji: 12.00

sm/jp

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Nadchodzi moda na restauracje monokulturowe

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2016 13:00
- W Polsce na razie przejawia się to "burgerowniami" i "humusiarniami", ale możemy spodziewać się kolejnych typów lokali wyspecjalizowanych w jednym daniu - mówiła w Dwójce Małgorzata Minta.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Soylent i kaszka pieszona, czyli zamienniki mięsa

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2016 12:50
- Nasza tradycja kulinarna przez setki, jeżeli nie tysiące, lat, opierała się na potrawach mięsnych i wytworzyła arcydzieła, które są częścią tożsamości - mówi Paweł Brylski. Czy w przyszłości odetniemy się od tego dziedzictwa?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zabójczy oddech Mussoliniego

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2016 13:00
O specyficznej sałatce włoskiego dyktatora, ale też o kulinarnych upodobaniach satrapów z całego świata rozmawialiśmy w audycji "Droga przez mąkę".
rozwiń zwiń