X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Agnieszka Kręglicka, czyli mistrzyni smaku

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2019 12:44
- Kuchnia nigdy się nie nudzi, to jest w niej najpiękniejsze - mówi Agnieszka Kręglicka, znana restauratorka i kreatorka smaków. Jakie smaki królują w kuchni naszego gościa?
Audio
  • Rozmowa z Agnieszką Kręglicką (Już taki jestem/ Jedynka)
Agnieszka Kręglicka
Agnieszka KręglickaFoto: Jolanta Fajkowska / PR

Agnieszka Kręglicka jest warszawską restauratorką, która wspólnie z bratem Marcinem posiada osiem restauracji. Jest ekspertką w dziedzinie kulinariów i żywienia, autorką książek kulinarnych oraz programu telewizyjnego "Para w kuchni". W tym roku firma Kręgliccy świętuje swoje 25-lecie. - Lubi się dzielić przepisami, niedawno wydała książkę kulinarną dla nastolatków. Ostatnio kupiła gospodarstwo i uczy się pracy na roli - dodaje o swoim gościu Jolanta Fajkowska.

"Kręglicki smak"

- Każdy ma swój smak i jest on najczęściej osadzony w naszym dzieciństwie - opowiada Agnieszka Kręglicka. A jaki jest ten kręglicki? - Będzie dosyć słodki i nie chodzi tutaj o desery, tylko o szczyptę cukru, którą babcia dodawała do rosołu, pomidorowej, a nawet do wytrawnych pierogów z kaszą gryczaną i białym serem. Są one charakterystyczne dla Lubelszczyzny, z której pochodzę - słyszymy.

Kuchnia to nie tylko posiłek

Gość Jedynki przyznaje, że w kuchni ważny jest również kontekst, skąd bierze się jedzenie. - Dlatego kupiliśmy z mężem gospodarstwo. Chcieliśmy dotknąć tej pracy. Jest bardzo wymagająca, ale też bardzo satysfakcjonująca. Nasze gospodarstwo jest certyfikowane, ekologiczne - tłumaczy Agnieszka Kręglicka.

Książę Karol i Barack Obama

Agnieszka Kręglicka do dziś wspomina przyjęcie, które przygotowała dla Karola - księcia Walii i jednocześnie rzecznika rolnictwa ekologicznego. Jej restauracja została wybrana według kryterium związanego z korzystaniem z produktów ekologicznych od lokalnych rolników. Agnieszka Kręglicka gościła również m.in. Baracka Obamę.

Jaka kuchnia jest teraz modna? Jak wygląda weryfikacja restauracji, aby móc obsługiwać znanych gości? Dlaczego Agnieszka Kręglicka początkowo buntowała się pracując w kuchni?

Zapraszamy do wysłuchania całego nagrania.

***

Tytuł audycji: Już taki jestem 

Rozmawia: Jolanta Fajkowska

Gość: Agnieszka Kręglicka (restauratorka)

Data emisji: 16.10.2019

Godzina emisji: 10.00-11.00

DS

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Michał Bryś podaje przepisy na dania z grzybów

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2017 08:30
Pizza z grzybami i grzyby w proszku? Znany szef kuchni Michał Bryś radzi, jak wykorzystać tegoroczny wysyp grzybów.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kompot z obierków i tort z wątróbki, czyli sposoby na niemarnowanie jedzenia

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2018 12:39
Tort z wątróbki wydaje się czymś, co nie przejdzie nikomu przez gardło. Jednak okazuje się, że w smaku jest fenomenalny! Co więcej, zaletą takiego pomysłu jest również to, że w domu marnuje się mniej żywności. Przykłady innych dań, które można przyrządzić z resztek jedzenia podsuwała Sylwia Majcher, autorka książki "Gotuję, nie marnuję".
rozwiń zwiń