X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Michał Bryś podaje przepisy na dania z grzybów

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2017 08:30
Pizza z grzybami i grzyby w proszku? Znany szef kuchni Michał Bryś radzi, jak wykorzystać tegoroczny wysyp grzybów.
Audio
  • Szef kuchni Michał Bryś o tym, co można zrobić z grzybów (Podwójne espresso/Jedynka)
Warszawa, 28.07.2017 r. Plan programu Bake Off - Ale ciacho w TVP2. Na zdjęciu kucharz Michał Bryś
Warszawa, 28.07.2017 r. Plan programu "Bake Off - Ale ciacho!" w TVP2. Na zdjęciu kucharz Michał BryśFoto: PAP/Marcin Kmieciński

Można suszyć, marynować, robić sosy - to najprostsze sposoby wykorzystania grzybów zebranych w lesie. Jeżeli jednak jest ich tak dużo, jak w tym sezonie, warto poeksperymentować. Co powiecie na pizzę z ziemniakami i grzybami?

- Mój ostatni kulinarny wynalazek to coś w rodzaju pizzy w stylu rzymskim, czyli grubej pizzy z blachy, na której znakomicie sprawdzają się świeże grzyby z lasu. Przepis jest prosty, robimy ciasto drożdżowe, kładziemy na nie sos pomidorowy, potem cienko pokrojone w plasterki ziemniaki i zapiekamy 10-15 min. Następnie kładziemy pokrojone cienko grzyby z rozmarynem, solą morską i mozzarellą i znów zapiekamy" - mówił w "Podwójnym espresso" Michał Bryś.

Od lewej: Monika Tarka, Michał Bryś, Robert Kilen Od lewej: Monika Tarka, Michał Bryś, Robert Kilen

Radził też, żeby zmielić suszone grzyby. - Taka przyprawa pasuje do mnóstwa dań. Można np. robiąc purée ziemniaczane, aromatyzować je odrobiną takiego grzybowego pudru - wyjaśniał. Autorzy audycji Monika Tarka i Robert Kilen złapali go w drodze na targ, gdzie jechał kupować... grzyby.

Do czego jeszcze warto wykorzystać zmielone suszone grzyby, czy grzyby pasują do lodów i jak zrobić pyszne pulpety z żeberek w sosie grzybowym, usłyszycie w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Podwójne espresso

Prowadzą: Monika Tarka i Robert Kilen

Reporterka: Klaudia Porębska

Gość: Michał Bryś (szef kuchni, juror "Bake Off - Ale ciacho!")

Data emisji: 20.09.2017

Godzina emisji: 5.40

mt/mg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Owcze sery dostawali już rzymscy legioniści

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2014 22:00
Choć owcze sery są obecne niemal w każdej kuchni Europy, to jedne z najlepszych pochodzą z Hiszpanii.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Grzybowe delicje. Lekkie danie prosto z lasu

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2014 15:00
Najbardziej popularne w polskiej kuchni są grzybki w śmietanie i z cebulą. Jeśli jednak szukacie przepisów na lżejsze potrawy, propozycja Janusza Mizery będzie idealna.
rozwiń zwiń