X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Owoce jagodowe źródłem smaku i zdrowia

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2016 12:27
Borówka amerykańska, jeżyna, malina, truskawka, aronia, żurawina, czarna porzeczka, winogrona, czyli owoce jagodowe są cennym źródłem ważnych dla zdrowia związków chemicznych.
Audio
  • Ewa Bieniak zachęca do jedzenia owoców jagodowych (Lato z Radiem/Jedynka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: pixabay

- Jagody nie są może największym źródłem luteiny, bo więcej jej jest w jarmużu, szpinaku i sałacie, ale nie to jest najważniejsze - stwierdziła dietetyk, Ewa Bieniak. - Jagody oprócz luteiny zawierają wiele antyoksydantów, które zwalczają groźne dla zdrowia wolne rodniki - mówiła ekspertka.

Antyoksydanty w połączeniu z luteiną działają korzystnie na wzrok. - Jagody powinniśmy jeść nawet wtedy, gdy nie mamy problemów optycznych - radziła dietetyk. -  Promieniowanie słoneczne bardzo uszkadza nasz wzrok, czego skutki pokazują się po kilku lub nawet kilkunastu latach. Długotrwała praca przy komputerze też niekorzystnie wpływa na wzrok - dodała.

Gość audycji ostrzegała przed groźną chorobą - bąblowicą, na którą możemy zachorować jedząc niemyte owoce. Ewa Bieniak  podała też kilka praktycznych porad i przepisów na przetwarzanie owoców jagodowych.

***

Tytuł audycji: "Lato z Radiem"

Prowadzi: Małgorzata Raducha

Gość: Ewa Bieniak (dietetyk)

Data emisji: 13.09.2016

Godzina emisji: 11.21

ab/tj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Dobre i złe kalorie. Jak mądrze komponować dietę?

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2013 14:00
Dlaczego produkty o tej samej kaloryczności mają różną zdolność do odkładania się w postaci tłuszczu? Czy zatem każda dieta niskokaloryczna może okazać się skuteczna? O kaloriach rozmawialiśmy w "Czterech porach roku" z dietetyczką Anną Englisz.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Owoce i warzywa - zdrowie w słoikach

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2016 14:10
Sklepowe półki kuszą dżemami, marynowanymi warzywami, sokami, ale dietetyczka Justyna Marszałkowska przekonuje, że lepiej jest zrobić przetwory samodzielnie. - Ich jakość i wartość odżywcza jest dużo wyższa - mówi.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Eksperci: warto uważać na gluten w diecie, ale nie trzeba go eliminować

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2016 12:46
Większość ludzi nie potrzebuje diety bezglutenowej, ale rosnąca zawartość glutenu w żywności przetworzonej może mieć szkodliwe następstwa, więc warto na niego uważać - wskazali uczestnicy międzynarodowej konferencji "Your diet, your health" w Warszawie.
rozwiń zwiń