X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Nowa aplikacja

Wszystko w jednym miejscu
x

Nowa aplikacja

x

Ryby warto jeść nie tylko od święta. Które wybierać, żeby nie szkodzić środowisku?

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2019 12:38
Zawarte w nich kwasy omega-3 to samo zdrowie, dlatego jak najczęściej powinny lądować na naszych talerzach. Najpierw jednak, zanim rybę kupimy, powinniśmy sprawdzić skąd pochodzi i jak jest łowiona. Jak zatem kupować ryby odpowiedzialnie?
Audio
  • Dlaczego warto jeść ryby? (Cztery pory roku/Jedynka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock/Apelsin123

Joanna Ornoch z międzynarodowej organizacji pozarządowej MSC propagującej kupowanie ryb z tzw. certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa informuje, że jeśli wybieramy w sklepach produkty oznaczone na opakowaniu certyfikatami MSC i ASC (niebieska i zielona rybka) nie robimy przyrodzie krzywdy.

- Dobrze byłoby żebyśmy korzystali z wartości odżywczych ryb tak, żeby nie zabrakło ich również dla naszych dzieci, wnuków, przyszłych pokoleń, bo to wcale nie jest takie pewne. Przez wiele lat myśleliśmy, że ryb w oceanach nigdy nie zabraknie tymczasem badania pokazują, że obecnie ponad 1/3 światowych dzikich ryb jest przełowiona. Łowimy za dużo. Tak dużo, że ryby nie mogą się odradzać - podkreśla gość Jedynki. 


Czytaj więcej
karp1200.jpg
Karp nie musi cierpieć

- Ryby są przepiękną materią do gotowania. Warto jednak wybierać te pochodzące ze stabilnych, bezpiecznych połowów  - podkreśla w "Czterech porach roku" także mistrz kulinarny Grzegorz Łapanowski i zdradza, które ryby są jego ulubionymi oraz jak pozbyć się ości z karpia. Więcej w nagraniu. 

Jak dużo ryb jedzą Polacy i jak wypadają na tle Unii Europejskiej? Jak powinna pachnieć świeża ryba? W których rybach znajdziemy najwięcej kwasów omega-3? Zapraszamy do wysłuchania całego nagrania. 

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku 

Prowadzą: Sława BieńczyckaRoman Czejarek

Gość: Joanna Ornoch (z międzynarodowej organizacji pozarządowej MSC propagującej kupowanie ryb z tzw. certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa), Grzegorz Łapanowski (mistrz kulinarny)

Data emisji: 20.12.2019

Godzina emisji: 11.13

kh



Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Święta Bożego Narodzenia po polsku

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2019 15:32
Kiedy każdy z nas myśli o Świętach to mamy w głowie skojarzenia i stereotypy - choinka, świąteczny stół, potrawy na stole i ich liczba dokładnie określona, choć w zależności od regionu mogła być inna. Ale czy choinka, sianko pod obrusem, prezenty i liczba potraw to nasza polska tradycja? Czy tak było od zawsze?
rozwiń zwiń