X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Kompot z obierków i tort z wątróbki, czyli sposoby na niemarnowanie jedzenia

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2018 12:39
Tort z wątróbki wydaje się czymś, co nie przejdzie nikomu przez gardło. Jednak okazuje się, że w smaku jest fenomenalny! Co więcej, zaletą takiego pomysłu jest również to, że w domu marnuje się mniej żywności. Przykłady innych dań, które można przyrządzić z resztek jedzenia podsuwała Sylwia Majcher, autorka książki "Gotuję, nie marnuję".
Audio
  • W polskich domach marnują się ogromne ilości jedzenia (Cztery pory roku/Jedynka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock

Sylwia Majcher rozpoczyna swoją książkę od tabeli, w której wypisała najczęstsze przyczyny wyrzucania jedzenia. Są to: za duże zakupy, brak pomysłu na to, co z tą żywnością zrobić, przegapienie terminu przydatności do spożycia, nieumiejętność przedłużania świeżości, zakupy bez planu. Jak powstrzymać się przed tym, by mając pieniądze nie kupić za dużo niepotrzebnego jedzenia? – Przed pójściem do sklepu zastanowić się nad tym, na co mamy apetyt i nie ulegać promocjom. Są już sieci handlowe, które zauważyły, że promocje 1 + 1 gratis nie są dobre dla rynku. Okazało się, że produkty kupione w takiej promocji najczęściej lądują na śmietniku i niektóre sklepy wstrzymały te hasła reklamowe – mówiła Sylwia Majcher.  

Autorka książki "Gotuję, nie marnuję" zachęca do tego, by w wolny dzień przygotować sobie plan jedzenia na trzy najbliższe dni. Mięso wyjęte z rosołu można wykorzystać do krokietów lub tzw. pampuchów. Wiórki kokosowe odciśnięte z mleka kokosowego domowej roboty można użyć do ciasta lub placków. – To, że nie mamy gospodarstwa i mieszkamy w bloku, nie oznacza, że nie możemy oszczędzać śmieci i nie marnować jedzenia. Możemy bardzo dużo, tylko musimy zacząć – przekonywała na antenie Jedynki.

Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.   

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Roman Czejarek

Gość: Sylwia Majcher (autorka książki "Gotuję, nie marnuję") 

Data emisji: 21.03.2018

Godzina emisji: 10.21

abi/ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Alergia nasza powszednia

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2018 16:06
Czym właściwie jest alergia? Czy dorosły może się uczulić? Co z objawami – łagodzić? Czy lepiej się odczulić? I na jak długo odczulenie jest skuteczne? To pytania, które każdej wiosny zadaje sobie mnóstwo osób. Odpowiedzi na nie zna Żaneta Geltz, która była gościem "Czterech pór roku".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Stop hejterom. Jak możemy się bronić?

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2018 17:12
I do wyzwisk na ulicy, i do kłótni w internecie stosują się podobne zasady. Przy czym internet ma tę przewagę w postepowaniu sądowym, że pozostaje trwały ślad po tym, co się napisało. Ludzie zamieszczają krytyczne i obelżywe komentarze, nawet pod swoim nazwiskiem, i czują się zupełnie bezkarni. Okazuje się, że mogą podlegać karze. I to całkiem surowej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Statystyka zapadalności na cukrzycę jest zatrważająca

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2018 11:31
Badania nie napawają optymizmem - co dziesiąty Polak cierpi na cukrzycę, z czego ponad trzydzieści procent nawet o tym nie wie. - Cukrzyca jest typową chorobą cywilizacyjną – mówiła w "Czterech porach roku" prof. Ewa Pańkowska z Instytutu Diabetologii w Warszawie i podpowiadała jak żyć, by choroba dawała sie we znaki w jak najmniejszym stopniu.
rozwiń zwiń