X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Technologia CRISPR - czyli jak ciąć geny?

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2019 11:20
Technologia CRISPR została uznana za jedno z największych osiągnięć nauki XXI wieku i za przełom w biotechnologii. Pozwala ona na precyzyjne edytowanie praktycznie każdego genu, co może znaleźć zastosowanie w wielu dziedzinach życia - szczególnie w rolnictwie i w medycynie. Naukowcy zmodyfikowali np. DNA komarów tak, by nie mogły one roznosić malarii. Zdaniem niektórych badaczy CRISPR może pomóc także w leczeniu wad genetycznych u ludzi.
Audio
Dzięki metodzie CRISPR edycja ludzkiego genomu jest stosunkowo łatwa
Dzięki metodzie CRISPR edycja ludzkiego genomu jest stosunkowo łatwaFoto: shutterstock.com

- Ta technologia inżynierii genetycznej została przede wszystkim opracowana najpierw na usługi medyczne. Sposób działania jest kompletną nowością, ponieważ dokonuje jednocześnie punktowej zmiany sentencji […]. Tę metodę w medycynie stosuje się szczególnie do rzadkich chorób, wcześniej bardzo trudnych do leczenia. Z tego powodu, że można bardzo precyzyjnie celować w określone geny i określone sekwencje - mówi prof. Stanisław Karpiński z Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu, Katedry Genetyki Hodowli i Biotechnologii Roślin SGGW w Warszawie

Jednym z największych problemów obecnego świata są zmiany klimatyczne. Czy technologia CRISPR mogłaby pomóc uczonym i rolnikom, którzy muszą zmagać się z coraz mniejszym plonami z powodu suszy? - Ta technologia pomaga w krajach azjatyckich, USA, Australii, ale nie pomaga w Europie. Kraje takie jak Chiny, Tajwan, Japonia stosują tę technologię w rolnictwie szczególnie do generacji nowych odmian ryżu czy innych roślin uprawnych. Przewaga tej metody polega na tym, że proces hodowli klasycznej jest długotrwały. Żeby otrzymać nową odmianę np. pszenicy, to średnio trzeba pracować 8-10 lat, zanim wejdzie na pole. W przypadku CRISPR można zrobić to w 3 lata - twierdzi gość Jedynki.

Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

Czym dokładnie jest technologia CRISPR? Czy zdaniem naukowców rośliny uzyskane za pomocą CRISPR, powinny podlegać przepisom dotyczącym organizmom zmodyfikowanym genetycznie? Nowe metody hodowli roślin mogą zapobiegać nowym zagrożeniom chorobowym? Nad jaką metodę pracuje prof. Karpiński?

***

Tytuł audycji: Eureka

Prowadzi: Krzysztof Michalski

Gość: prof. Stanisław Karpiński (Wydział Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu, Katedra Genetyki Hodowli i Biotechnologii Roślin SGGW w Warszawie)

Data emisji: 09.08.2019

Godzina emisji: 19.09

DS

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Słony smak mukowiscydozy

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2018 21:00
Mukowiscydoza to ciężka choroba genetyczna, która upośledza przede wszystkim układ oddechowy i pokarmowy. - Niezwykle ważną rzeczą jest fizjoterapia, czyli wykrztuszanie, oczyszczanie oskrzeli - opowiada dr Wojciech Skorupa, pulmonolog z Instytutu Gruźlicy i Chorób Płuc w Warszawie. - Jest szereg nowych technik, które można dopasować do potrzeb pacjenta - dodaje.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sieć Badawcza Łukasiewicz. Dr Piotr Dardziński: z małych drobinek składamy jeden większy obraz

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2019 20:38
- Z rozdrobnionej masy ponad stu instytutów naukowych, które zajmują się badaniami na rzecz przedsiębiorców wybranych zostało 38, które zaczną tworzyć jedną całość - mówił w Jedynce prezes Centrum Łukasiewicz.
rozwiń zwiń