Już wiadomo, dlaczego Amerykanie są grubi?

2013-01-02, 20:19

Już wiadomo, dlaczego Amerykanie są grubi?
. Foto: Glow Images/East News

Wiele wskazuje na to, że jedną z przyczyn nadwagi mieszkańców USA jest syrop kukurydziany. Tak wynika z badań naukowców z Uniwersytetu Yale.

Posłuchaj

Korespondencja Marka Wałkuskiego (IAR)
+
Dodaj do playlisty

Amerykańscy producenci żywności do większości produktów dodają wytwarzany z kukurydzy syrop glukozowo-fruktozowy. Słodzone są nim napoje, cukierki i batoniki. Znaleźć go też można w keczupie, musztardzie, płatkach śniadaniowych, jogurtach, czy zupach.

Cukru w USA nie kupisz

Naukowcy z uniwersytetu Yale stwierdzili jednak, że syrop glukozowo-fruktozowy działa na mózg inaczej niż tradycyjny cukier, który zawiera mniej fruktozy. Zamiast powodować uczucie nasycenia, wywołuje dodatkowe łaknienie.

Osoby spożywające produkty, które zawierają syrop glukozowo-fruktozowy, mają więc ochotę jeść więcej. Inną przesłanką sugerująca, że to właśnie produkowany z dotowanej przez państwo kukurydzy syrop przyczynia się do otyłości, jest fakt, że w USA problemy z nadwagą nasiliły się po wprowadzeniu zaporowych ceł na cukier importowany. Od tego momentu Amerykanie nie mają wyboru, bowiem tradycyjny cukier został praktycznie wyeliminowany z produktów żywnościowych.

Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH >>>

IAR, gs

Polecane

Wróć do strony głównej