X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
Wiadomości

Przysmaki włoskiej kuchni polecą na ISS

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2012 07:57
Lasagne, warzywa zapiekane w parmezanie, risotto z sosem pesto, smażone bakłażany i tiramisu - przygotowuje dla astronautów z Międzynarodowej Stacji Kosmicznej znany włoski kucharz.
Przysmaki włoskiej kuchni polecą na ISS
Foto: NASA

Już w kwietniu pochodzący z Sycylii Davide Scabin,  zaprezentował swoje dania do oceny pięciu astronautom w ośrodku w Kolonii w Niemczech. Próbę tę włoski kucharz przeszedł znakomicie i to jemu powierzono zadanie przygotowania kosmicznego jedzenia. Wybrał klasykę włoskiej kuchni, która urzekła astronautów i wygrała z daniami japońskimi oraz amerykańskimi.

- Dostaję dreszczy na samą myśl o tym, że coś, czego dotykam, poleci w kosmos - powiedział. Przyznał, że ułożył menu z samych smakołyków, by w ten sposób "podnieść na duchu" załogę Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, która spędzi pół roku w skrajnie trudnych warunkach.

Kosmiczne jedzenie poleci wprawdzie na orbitę dopiero w listopadzie, ale wymaga żmudnej pracy i dlatego już teraz uznany i nagradzany szef kuchni przygotowuje 300 miniporcji każdej potrawy. Musi je dostarczyć do końca czerwca.

Najwięcej czasu zajmie ich opakowanie i dostosowanie do warunków w kosmosie, w tym poddanie ich specjalnym procedurom, zapewniającym całkowite wyeliminowanie bakterii.
PAP, tj

Czytaj także

Sojuz zacumował. Na Stacji już sześciu astronautów

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2012 07:35
Rosyjski statek kosmiczny Sojuz z powodzeniem przycumował do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, bezpiecznie transportując astronautów, którzy pozostaną w kosmosie 4 miesiące.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dragon wystartował! (wideo)

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2012 12:00
Nareszcie się udało. Rakieta Falcon 9 wystartowała, a kapsuła Dragon jest już na orbicie. Przez firmą SpaceX gorące godziny. Wkrótce pierwsze dokowanie prywatnej kapsuły do ISS.
rozwiń zwiń