Afera z jajkami przerośnie aferę solną?

2012-03-09, 13:03

Afera z jajkami przerośnie aferę solną?
. Foto: sxc.hu

W szkodliwym dla zdrowia suszu jajecznym, produkowanym pod Kaliszem, były bakterie chorobotwórcze - informuje Merkury Polskie Radio z Poznania.

Posłuchaj

Relacja Danuty Synkiewicz z Kalisza (Merkury Polskie Radio)
+
Dodaj do playlisty

Zabezpieczono kilkadziesiąt ton proszku. Z linii produkcyjnej schodziło codziennie kilka ton suszu. Produkcja szła pełną parą, mimo że zakład w ostatnim czasie nie miał pozwolenia urzędu weterynarii. W suszu były bakterie chorobotwórcze, a dopuszczalne normy ich zawartości zostały przekroczone kilkaset razy. Nie ma wątpliwości, że bakterie były szkodliwe dla zdrowia. Potwierdza to prokuratura.

Według nieoficjalnych informacji, właściciel zakładu skupował z ferm w całej Polsce zbutwiałe jajka i produkował z nich mączkę, która później trafiała do zakładów wytwarzających makaron, ciastka czy majonezy. Prokuratura nie chce na razie ujawniać szczegółów sprawy. Prokuratorzy badają dokumenty i sprawdzają, czy towar trafiał także za granicę. Sprawa może być początkiem kolejnej afery spożywczej, większej niż afera solna. 

Zobacz galerię DZIEŃ NA ZDJĘCIACH >>>


IAR, sm

Polecane

Wróć do strony głównej