X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
Wiadomości

Witamina E niekorzystnie wpływa na kości?

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2012 14:34
Suplementy witaminy E mogą być szkodliwe dla zdrowia. Do takiego wniosku doszli japońscy naukowcy, którzy publikują wyniki badań na portalu prestiżowego tygodnika "Nature".
Audio
Witamina E niekorzystnie wpływa na kości?
Foto: Glow Images/East News

 Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>

Naukowcy z japońskiego uniwersytetu Keio badali myszy. Jedne miały niedobór witaminy E, drugie miały jej wystarczająco dużo. Wszystkim myszom podano dodatkowe ilości witaminy.

Te, które miały niedobory skorzystały - stan ich kości poprawił się. Ale, te myszy, które w konsekwencji miały witaminy E za dużo - zaczęły chorować. Masa ich kości zmniejszyła się. Gdyby takie samo zjawisko zachodziło u człowieka, ludzie byliby narażeni na częstsze złamania - piszą naukowcy.

Zdaniem niezależnych badaczy nie należy odstawiać pokarmów bogatych w witaminę E, takich jak szpinak, brokuły czy migdały. Przyjmowanie dużych ilości tej witaminy, w postaci kropli czy tabletek, może być jednak bardzo ryzykowne - wnioskują badacze.

 

mr

Zobacz więcej na temat: brokuły szpinak witaminy

Czytaj także

Suplementy diety mogą zwiększać ryzyko zgonu

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2011 06:30
Starsze kobiety, które zażywają suplementy diety, np. multiwitaminowe, z kwasem foliowym, żelazem i miedzią, są bardziej narażone na zgon niż panie nie będące amatorkami takich preparatów.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Witamina B pomoże wygrać ze stresem w pracy

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2011 13:09
Regularne zażywanie witaminy B może zredukować stres związany z pracą – odkryli naukowcy z ze Swinburne University of Technology w Australii.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Śmieciowe jedzenie spowalnia myślenie

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2011 12:58
Dieta bogata w witaminy i ryby może chronić mózg przed starzeniem się. Natomiast jedzenie typu fast food sprawia, że mózg się kurczy - twierdzą amerykańscy naukowcy.
rozwiń zwiń