Uważaj na te produkty - mogą uzależniać jak narkotyk

2018-11-28, 13:27

Uważaj na te produkty - mogą uzależniać jak narkotyk

Znasz to uczucie kiedy niezwłocznie musisz sięgnąć po coś słodkiego? Okazuje się, że nie dzieje się tak wyłącznie z powodu Twojej słabej woli. Za takie zachowania mogą być odpowiedzialne reakcje chemiczne zachodzące w mózgu. Sprawdź, jakie produkty mogą uzależniać jak narkotyk. 

1. Cukier

- Cukier działa na mózg w podobny sposób co najbardziej uzależniające substancje: kokaina i heroina - twierdzi profesor Robert Lustig z Uniwersytetu Kalifornia w San Francisco.

Na pierwszy rzut oka teza lekarza wydaje się absurdalna. Potwierdziły ją jednak badania Serge Ahmeda, jednego z  największych światowych ekspertów w zakresie uzależnień od narkotyków. Naukowiec przeprowadził eksperyment w 2007 roku, w którym porównał oddziaływanie cukru i kokainy na szczury. Okazało się, że 94 procent badanych gryzoni wybrało słodzoną wodę, a tylko 6 procent kokainę. Na słodzoną wodę zdecydowały się nawet szczury, którym wcześniej podawano kokainę, od której mogły być już uzależnione. Późniejszy eksperyment z heroiną zakończył się podobnym wynikiem.

Nieco inne doświadczenie przeprowadził Bart Hoebel, profesor psychologii z Princeton University. Przyzwyczajone do cukru przez kilka tygodni szczury, po jego odstawieniu stawały się rozdrażnione, nie były w stanie wykonać prostych zadań, a nawet dostawały palpitacji – wykazywały podobne objawy jak u narkomana, który odstawia narkotyk. 

Jeden pączek z oponką ma w sobie ok. 30 gram cukru - to więcej niż połowa dziennego zapotrzebowania (fot. shutterstock.com) Jedna oponka ma w sobie ok. 30 gram cukru - to więcej niż połowa dziennego zapotrzebowania (fot. shutterstock.com)

Dostarczając naszemu organizmowi dawkę słodkości powodujemy automatyczny wzrost serotoniny – hormonu szczęścia.  Łatwo przyswajalne cukry podnoszą jej poziom w szybkim tempie, ale na równie krótki czas. Dlatego, po zjedzeniu batonika szybko odczuwamy głód i mamy ochotę sięgnąć po drugiego.

2. Ser żółty

Jeśli nie jesteś w stanie powstrzymać się od jedzenia sera to nic dziwnego. Kazeina, substancja występująca we wszystkich produktach mleczarskich, może pobudzać receptory opioidowe mózgu, które związane są z uzależnieniem – donieśli naukowcy z Uniwersytetu Yale.


Ser zawiera składniki, które pobudzają te same partie naszego mózgu, co silnie uzależniające narkotyki.Ser zawiera składniki, które pobudzają te same partie naszego mózgu, co silnie uzależniające narkotyki.

Badania wykazały, że rozkładająca się podczas trawienia kazeina uwalnia cały szereg opiatów zwanych kazomorfinami. Są to substancje występujące w mleku krowim, które mają działać uspokajająco na cielę, tak by chciało kolejnej porcji mleka i nie oddzielało się od matki. Naukowcy tłumaczą, że kazomorfina to substancja uzależniająca, należącą do tej samej rodziny co morfina i heroina.

Wielu z nas zastanawiać się może dlaczego mleko albo jogurty nie powodują podobnych objawów. Odpowiedź jest prosta – do powstania 1 kg sera potrzebne jest ok. 10 litrów mleka. Ser jest swoistego rodzaju skoncentrowanym produktem mlecznym, dlatego ma w swoim składzie wysoki poziom opiatów.


Pizza to zdaniem naukowców z University of Michigan jeden z najbardziej uzależniających produktów spożywczych - zawiera ser i mąkę pszenną (fot. shutterstock.com)Pizza to zdaniem naukowców z University of Michigan jeden z najbardziej uzależniających produktów spożywczych, ponieważ zawiera ser i mąkę pszenną (fot. shutterstock.com)

3. Mąka pszenna

Zboża są głównym składnikiem artykułów spożywczych obecnych w diecie każdego człowieka. Pszenica zawiera gliadynę, z której podczas trawienia powstaje gluteomorfina, substancja podobna do opiatów, nasilająca apetyt i wprowadzająca w euforię konsumowania. Gluteomorfiny mają działanie uzależniające, co częściowo wyjaśnia dlaczego 75 procent kalorii w standardowej diecie amerykańskiej pochodzi ze zbóż i nabiału. Po zjedzeniu produktów pszennych odczuwamy zadowolenie, przez które automatycznie chce się jeść więcej i więcej.


Jedząc produkty pszenne pobudzamy nasz ośrodek nagrody, który wywołuje stan lekkiej euforii. Nic więc dziwnego, że tak trudno wyeliminować je z diety.  (fot. shutterstock.com) Jedząc produkty pszenne pobudzamy nasz ośrodek nagrody, który wywołuje stan lekkiej euforii. Nic więc dziwnego, że tak trudno wyeliminować je z diety. (fot. shutterstock.com)

Według naukowców, substancja działa jak opium dla mózgu powodując wiele przykrych dolegliwości. Przykładowo, u dzieci chorych na ADHD i autyzm gliadyny mogą pogłębiać ataki złości i powodować problemy z koncentracją. W latach 70-tych gliadynami zainteresowali się lekarze, w szczególności psychiatrzy, którzy zaobserwowali znaczną poprawę u pacjentów ze schizofrenią, którym odstawiono produkty pszeniczne.

4. Kakao i czekolada

Uzależnienie od czekolady ma już swoją nazwę – czekoladoholizm. Jak wykazały przeprowadzone badania, aktywność mózgu w obszarach odpowiedzialnych za uzależnienie  i doznawanie przyjemności zwiększa się na widok czekolady. Nie wiadomo jakie składniki czekolady wywołują takie reakcje, wiadomo natomiast, że czekolada w swoim składzie zawiera m.in. kofeinę (w ilościach dużo mniejszych niż kawa), teobrominę, anandamid (składnik psychoaktywny) i fenyloetyloaminę (pochodnik amfetaminy), tzw."hormon szczęścia".


Jeśli nie wyobrażasz sobie życie bez czekolady to warto sięgnąć po jej zdrowszą wersję - czekoladę gorzką, która zawiera mniejszą ilość cukru (fot. shutterstock.com) Jeśli nie wyobrażasz sobie życie bez czekolady to warto sięgnąć po jej zdrowszą wersję - czekoladę gorzką, która zawiera mniejszą ilość cukru (fot. shutterstock.com)

Dodatkowo, w ziarenkach kakaowca znajdują się alkaloidy, oddziałujące na komórki nerwowe i poprawiające samopoczucie. Dlatego właśnie sięgamy po kostki czekolady w sytuacjach stresowych.

Barbara Szczypiór/theguardian.com

Polecane

Wróć do strony głównej