Jakie przyprawy pomogą zrzucić kilka kilogramów?

2018-10-25, 12:00

Jakie przyprawy pomogą zrzucić kilka kilogramów?

Starasz się schudnąć, a Twoja waga stoi w miejscu? Dowiedz się jakie przyprawy podkręcą Twój metabolizm i pomogą przyspieszyć proces odchudzania. To prawdziwe spalacze tłuszczu!

Imbir

Imbir, to nie tylko ulubiona przyprawa dodająca potrawom pikantnego i wyrazistego smaku. Kłącze imbiru znane jest ze swoich przeciwzapalnych i przeciwbólowych właściwości. Mało kto wie, że imbir to wspaniały specyfik, który pomoże schudnąć.

  • Spożywanie imbiru wspomaga utrzymanie prawidłowego poziom cukru we krwi, dzięki czemu mamy mniejszą chęć na podjadanie między posiłkami.
  • Imbir wpływa na komórki tłuszczowe likwidując cellulit – dlatego jest częstym składnikiem kosmetyków antycellulitowych.
  • Korzeń imbiru zawiera dużą ilość gingerolu – termogenika, który pozwala na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej. Jedne z badań udowodniły, że szczury z nadwagą, które dostawały gingerol, po 30 dniach suplementacji straciły na wadze.
  • Imbir hamuje poziom kortyzolu we krwi – hormonu stresu, którego nadmiar powoduje problemy z metabolizmem.

Najłatwiejszym sposobem na wprowadzenie imbiru do diety jest picie ciepłych napojów z kawałkiem korzenia, np. herbaty.

Uwaga! Dzienna dawka świeżego imbiru nie powinna przekraczać 4 gramów. Imbiru powinny unikać osoby, u których zdiagnozowano wrzody żołądka, zaburzenia krzepliwości krwi, kamienie żółciowe, oraz osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, leki insulinowe, barbiturany, beta-blokery, oraz kobiety w ciąży.

Cynamon

Korzenny smak cynamonu kojarzy się z Bożym Narodzeniem i domowo-wypiekanymi pierniczkami. Swoje zastosowanie znajduje także w odchudzaniu.

Cynamon jest jedną z przypraw, która pomaga chorym na insulinoodporność (fot. foter.com) Cynamon jest jedną z przypraw, która pomaga chorym na insulinoodporność (fot. foter.com)
  • Cynamon jest źródłem błonnika, który usprawnia procesy trawienne.
  • Cynamon ma wielką moc regulowania poziomu cukru we krwi, obniża także poziom złego cholesterolu.
  • Składniki zawarte w cynamonie poprawiają pracę metabolizmu ze względu na swoje właściwości termogeniczne – oznacza to, że cynamon powoduje wzrost ciepła w organizmie, przez co spalamy więcej kalorii.

Zaleca się dodawanie niewielkiej ilości cynamonu do kawy lub codziennych dań np. do porannej owsianki.

Uwaga! Z cynamonu powinny zrezygnować kobiety w ciąży oraz osoby z wrzodami układu pokarmowego.

Czarny pieprz

Czarny pieprz to więcej niż kuchenna przyprawa. Jego działanie może skutecznie zwalczyć otyłość oraz związane z nią choroby.

  • Piperyna zawarta w pieprzu wzmaga wydzielanie soków trawiennych, m.in. kwasu żołądkowego, polepszając trawienie.
  • Według badań umieszczonych w Journal of Agricultural and Food Chemistry, piperyna zakłóca aktywność genów odpowiedzialnych za tworzenie się nowych komórek tłuszczowych.
  • Zdaniem naukowców, dzięki piperynie, łatwiej uniknąć efektu jojo po odchudzaniu.
  • Dodatkowo, piperyna wzmaga lipolizę, czyli proces rozkładu tkanki tłuszczowej.
Największa ilość piperyny znajdziemy w pieprzu czarnym (fot. foter.com) Największa ilość piperyny znajdziemy w pieprzu czarnym (fot. foter.com)

Uwaga! Spożycie pieprzu niezalecane jest osobom z wrzodami żołądka oraz po operacjach jamy brzusznej.

Musztarda

Sarepska, dijon, francuska… to tylko kilka z rodzajów musztardy. Specjaliści doradzają, aby sięgać po musztardę o niskiej zawartości cukru i soli, najlepiej po robioną na bazie wina z winogron, a nie octu, czyli… po musztardę dijon. Musztarda nie jest przyprawą z definicji, ale jest nią jej podstawowy składnik – gorczyca.  

  • Według badań, kapsaicyna i izotiocyjaniany allilu  (fitochemikalia) nadające musztardzie charakterystyczny, ostry smak są pomocne w spalaniu tłuszczu. Badania Instytutu Politechnicznego z Oxfordu w Anglii wykazały, że substancje zawarte w musztardzie zwiększają metabolizm nawet o 25%, już po kilku godzinach po spożyciu jednej łyżeczki musztardy.
  • Musztarda posiada właściwości termogeniczne, które pozytywnie wpływają na metabolizm.
  • Kwas octowy, obecny w musztardzie, wspomaga redukcję nadmiernej masy ciała poprzez hamowanie apetytu.
  • Nasiona gorczycy, z których robi się musztardę, wykazują właściwości poprawiające trawienie – powlekają śluzem przewód pokarmowy.
Kwitnące polce gorczycy (fot. flickr.com) Kwitnące polce gorczycy (fot. flickr.com)

Uwaga! Nasiona gorczycy mogą zmniejszyć poziom cukru w krwi, dlatego ich spożycie powinny konsultować z lekarzem osoby chore na cukrzycę.

Pamiętajmy, że używanie w kuchni wymienionych przypraw wpływa na poprawę naszej sylwetki, ale samo ich stosowanie to stanowczo za mało, aby schudnąć. Niezbędna jest odpowiednia dieta, którą osobiście wole nazywać zdrowymi nawykami odżywania oraz ćwiczenia.

Barbara Sara Szczypiór/active.com

Polecane

Wróć do strony głównej