Kupujesz strusie jajo? Weź też młotek. Cennik jaj

2010-04-03, 09:57

Kupujesz strusie jajo? Weź też młotek. Cennik jaj
źr. wikipedia

Jajko od kury to niejedyny wybór na wielkanocny stół. W sklepach można kupić jajka przepiórcze, a gdzieniegdzie też jaja strusie. Waga jaj waha się od 12 gram do 2 kg, a ceny od 20 groszy do 90 zł za sztukę.

Jaja różnią się nie tylko masą i ceną, ale i sposobem przygotowania. Aby dobrać się np. do strusiego potrzebny jest... młotek.

Z jaj kurzych najdroższe są jajka od kury zielononóżki i te z hodowli ekologicznych. Takie też najchętniej wybieramy na wielkanocny stół - duże, w białej skorupce, najlepiej od kury karmionej naturalnymi paszami, bez dodatków GMO.

Jaja kurze S i XXL

Jaja kurze można dostać w każdym sklepie. Kosztują od 60 gr. do 1,2 zł za sztukę. W supermarketach, w ramach promocji, można je dostać taniej. Sprzedawane są w różnych rozmiarach (S - małe, M - średnie, L - duże i XL - bardzo duże).

Co widać na stemplu

Większość z nich ma na skorupce stempel, tzw. kod weterynaryjny, którego pierwsza cyfra oznacza sposób chowu kur. 0 oznacza chów ekologiczny, te z 1 pochodzą z tzw. wolnego wybiegu, 2 - to chów ściółkowy, a 3 - klatkowy. Dodatkową informację na opakowaniach jaj jest klasa jakości. A - oznacza najwyższą klasę, B - to jaja drugiej klasy, np. z zabrudzoną skorupką.

Stemplem oznaczać swoich jaj nie muszą hodowcy mający do 50 kur. Jednak mogą oni sprzedawać jaja tylko na targowiskach na terenie swojego i sąsiednich powiatów.

Jajo strusie czasem jak trzydzieści kurzych

Strusie jaja oferuje niewiele sieci handlowych, można je jednak kupić w niektórych delikatesach lub zamówić bezpośrednio u hodowcy. W jednym ze stołecznych sklepów jaja te kosztują 90 zł za sztukę. Poza Warszawą można je kupić taniej - od 40 zł.

Gotowanie na twardo: 45 minut

Jedno strusie jajo to równowartość przynajmniej 10 jajek kurzych. Zdarzają się jednak jaja strusie odpowiadające aż 30 jajom kurzym. Z takiego jaja zwykle robi się jajecznicę. Należy pamiętać, że jego gotowanie trwa znacznie dłużej niż kurzego. "Na twardo" zajmuje to od 45 minut do godziny - w zależności od wagi jaja. "Pierwsze jajko gotowałam zgodnie z rozpowszechnionym przepisem - 2 godziny - ale to za długo, białko robi się sine" - powiedziała PAP Agnieszka Sarzyńska, która prowadzi fermę strusi pod Zamościem.

ag, PAP

Polecane

Wróć do strony głównej