X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
Wiadomości

Zjedz dziś włoskie spaghetti z pesto

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2011 16:00
Ten tradycyjny sos do makaronu rodem z Genui jest bohaterem obchodzonego po raz czwarty międzynarodowego dnia włoskiej kuchni.
Audio
  • Dzień spaghetti z pesto - relacja Marek Lehner (IAR Rzym)

Bazylia, najlepiej młoda i świeża, oliwa z oliwek "extravergine", tarty parmezan bądź grana padano z niewielką domieszką owczego "pecorino" oraz czosnek i orzeszki piniowe - to składniki sosu, który pod względem popularności ustępuje jedynie sosowi pomidorowemu.

Tradycja nakazuje przygotować go w marmurowym moździerzu z dodatkiem gruboziarnistej soli. W żadnym wypadku nie należy go podgrzewać ani tym bardziej gotować.

Sława pesto jest stara jak świat, choć przepis na nie sporządzono oficjalnie dopiero w drugiej połowie XIX wieku, dokładnie w 1863 roku.

Bohaterami poprzednich edycji międzynarodowego dnia kuchni włoskiej były sos carbonara (z jajkiem i boczkiem), risotto alla milanese i tagliatelle z ragu po bolońsku.

kk

Czytaj także

Zupy, pestki i buraczki – rewelacja na chłody

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2010 15:15
W jedzeniu nie chodzi o to, by się najeść. Jedzenie zostało stworzone, by nasycać nasze ciało. A o tej porze roku potrzebujemy tego, co rozgrzewa.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czas na fooding!

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2010 13:32
Nie masz pomysłu na spędzenie wolnego czasu z przyjaciółmi? Zorganizujcie fooding, czyli spotkanie polegające na wspólnym gotowaniu i jedzeniu przygotowanych potraw.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Spaghetti spowalnia demencję

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2011 12:00
Dieta śródziemnomorska, bogata w warzywa, ryby, oliwę z oliwek i z dodatkiem umiarkowanych ilości wina, wiąże się z zahamowaniem spadku zdolności poznawczych u starszych osób.
rozwiń zwiń