Lista artykułów spożywczych o zaskakujących korzyściach dla urody

2017-03-28, 07:00

Lista artykułów spożywczych o zaskakujących korzyściach dla urody
Sery pleśniowe są źródłem tyrozyny – aminokwasu niezbędnego do produkcji kolagenu odpowiedzialnego za elastyczność skóry. . Foto: Xan/Shutterstock.com

Piękne włosy i mocne paznokcie to zasługa częstych wizyt w salonach kosmetycznych. I trudno temu zaprzeczyć. Eksperci wykazali, że niektóre produkty spożywcze także mogą widocznie wpływać na naszą urodę. Jakie są wśród nich?

WŁOSY

Ser – pobudza wzrost włosów. Według badań przeprowadzonych przez Beautyflash.co.uk, która ułożyła listę artykułów spożywczych o znacznych korzyściach kosmetycznych, jedzenie sera pozytywnie wpływa na wzrost i kondycję włosów. Dużo wapnia i fosforu zawierają brie, cheddar i Stilton.

Ostrygi - wzmacniają i zagęszczają włosy, a wszystko to dzięki zawartości cynku. Jego niedobór powoduje osłabienie struktury białka, które tworzy mieszki włosowe. Jedząc pokarmy bogate w cynk, takie jak ostrygi, wzmacniamy cebulki, a włosy stają się grubsze i zdrowsze.

Powiązany Artykuł

owoce morza_1280.jpg
Owoce morza. Cenne skarby wielkich wód

Drób – dzięki wysokiej zawartości białka wzmacnia włosy i wspomaga ich wzrost. Kiedy organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości białka w diecie, czerpie je ze swoich własnych źródeł, co może uszkodzić włosy, zwiększyć ich łamliwość i wypadanie.

Łosoś - na połysk i wzrost. Jest pełen kwasów tłuszczowych omega-3, które żywią gruczoły łojowe wokół mieszków włosowych, nadając włosom połysk. Kwasy mają również właściwości przeciwzapalne, które otwierają mieszki włosowe i pobudzają włosy do wzrostu.

Szpinak - zapobiega łamliwości włosów. Jest bogaty w składniki odżywcze, w tym witaminy A, C, żelazo i beta-karoten. Pomagają one utrzymać zdrową skórę głowy i odpowiedni poziom nawilżenia, dzięki czemu włosy się nie łamią.

Foto: macayran/Pixabay.com

SKÓRA

Soja – zapewnia równomierny koloryt skóry. Ziarna soi zawierają wiele dobroczynnych minerałów i są bogate w białko. Doskonale redukują przebarwienia, a odcień cery staje się bardziej wyrazisty.

Fasola – wygładza blizny i zmniejsza trądzik. Fasola jest bogata w cynk, który zawiera szereg właściwości leczniczych. Wiele badań wykazało silną korelację pomiędzy niskim poziomem cynku i wypryskami na skórze, a niektórzy nawet sugerują, że cynk może być równie skuteczny jak antybiotyki redukujące trądzik.

Powiązany Artykuł

awokado 1200.jpg
Smaczliwka wdzięczna. Znasz ten owoc!

Awokado - nawilża skórę. Pełne jest zdrowych tłuszczów, które pomagają zachować odpowiedni poziom nawilżenia skóry. Wykazano również, że zdrowe tłuszcze chronią skórę przed uszkodzeniami słonecznymi.

Grecki jogurt - zapobiega zmarszczkom. Dzięki wysokiej zawartości białka wzmacnia strukturę skóry i ją ujędrnia. Cera staje się mocniejsza i bardziej odporna na zmarszczki.

Oliwa z oliwek - zmniejsza stan zapalny. Zawiera antyoksydanty, które łagodzą zapalenia i obrzęki na skórze. Korzyści można uzyskać poprzez spożywanie oleju z oliwek w diecie lub stosowania prosto na skórę - szczególnie na bardzo suchej.

Foto: Kerdkanno/Shutterstock.com

ZĘBY

Herbata zielona – redukuje kamień nazębny. Badania wykazały, że zielona herbata może być bardzo korzystna dla zdrowia jamy ustnej dzięki zwalczaniu osadu, obniżeniu kwasowości śliny i kontrolowaniu poziomu bakterii. Pijąc zieloną herbatę jesteśmy mniej narażeni na choroby dziąseł i próchnicę.

Sery – zmniejszają ilość kwasów i zapobiegają próchnicy. Są źródłem wapnia, który jest jednym z najważniejszych składników odżywczych dla mocnych i zdrowych zębów. Stwierdzono, że spożywanie sera podnosi pH w jamie ustnej, przez co zmniejsza się ryzyko wystąpienia próchnicy.

Truskawki - wybielają zęby. Zawierają naturalny środek czyszczący - kwas jabłkowy, który wybiela szkliwo.

Seler – zapewnia czystsze zęby i świeższy oddech. Seler pozytywnie wpływa na zdrowie jamy ustnej, ponieważ wymaga dużo żucia, czym stymuluje produkcję śliny. Neutralizuje ona bakterie znajdujące się w jamie ustnej.

Orzechy nerkowca - zwalczają próchnicę. Zawierają duże ilości magnezu, który pomaga utrzymać zdrowe kości i zęby. Jedząc nerkowce, zmniejszamy ryzyko pojawienia się próchnicy.

Foto: sunnysun0803/Pixabay.com

PAZNOKCIE

Makrela - wzmacnia i nawilża paznokcie. Dzięki zawartości niezbędnych kwasów tłuszczowych zapobiega suchości i kruchości płytek.

Nasiona Chia - wzmacniają i wspomagają wzrost:. Są cennym źródłem wapnia, białka i magnezu, które wspierają produkcję kolagenu w organizmie.

Pestki dyni – wzmacniają i pobudzają wzrost. Nasiona dyni zawierają białko, bogate są w cynk i żelazo, których paznokcie potrzebują do wzrostu.

Powiązany Artykuł

olej oliwa oliwki 1200.jpg
Do czego potrzebne są nam kwasy omega?

Brokuły - wzmacniają paznokcie. Zawierają cysteinę, która odpowiada za wytwarzanie kwasu chondroitynosiarkowego, wchodzącego w skład tkanki łącznej właściwej oraz tkanki chrzęstnej. Cysteina wpływa zatem na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci.

Kakao ciemne - wzmacnia i wspomaga wzrost paznokci. Pełne jest składników odżywczych, takich jak magnez, żelazo, cynk i wapń, które zapewniają zdrowie naszym paznokciom.




Aleksandra Rybińska


Polecane

Wróć do strony głównej