X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
Wiadomości

Koreański przysmak uznawany za jeden z najzdrowszych na świecie

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2017 09:45
Kimchi jest przystawką, bez której żaden Koreańczyk nie wyobraża sobie posiłku. Niektórzy nazywają ją kiszoną kapustą pekińską po koreańsku. Ma oryginalny smak i wyjątkowy aromat, a wiele wartości odżywczych zawdzięcza procesowi fermentacji. Dlaczego jeszcze warto spróbować tego dania?
Sposób przygotowywania kimchi wpisano na listę dziedzictwa UNESCO.
Sposób przygotowywania kimchi wpisano na listę dziedzictwa UNESCO.Foto: Punyaphat Larpsomboon/Shutterstock

Bukiet warzyw

Czytaj także
owoce morza_1280.jpg
Owoce morza - cenne skarby wielkich wód

W Korei kimchi jest popularną i tradycyjną przystawką, ale używane jest także jako składnik innych potraw. Dzięki jego intensywnemu smakowi i mocnemu aromatowi już w zestawieniu z samym ryżem pomoże przygotować wyjątkowy obiad. Tradycyjne danie kuchni koreańskiej składa się z fermentowanych lub kiszonych warzyw, najczęściej są to:  kapusta pekińska, rzodkiew japońska, czosnek, papryka chili, cebula, solone krewetki, anchois lub inne owoce morza, imbir, czarny i czerwony pieprz, musztarda, rzeżucha oraz sól morska oraz cukier. Do zalewy czasem dodaje się ziarna sezamu i sos sojowy.

Foto: norikko/Shutterstock.com

Przepis na Liście Światowego Dziedzictwa

Słowo "kimchi" oznacza sfermentowane warzywa i pochodzi z chińskiego "chimchae" oznaczającego solone warzywa. Szacuje się, że pierwsze kimchi mogło być przygotowywane w Korei w VII wieku. W 1986 roku w Seulu otwarto nawet muzeum kimchi – Kimchi Field Museum dokumentujące historię kimchi, jej różnorodność i techniki przygotowania. Tradycyjny sposób przygotowywania kimchi na zimę (kimjang) został w 2013 roku wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Przeciętny Koreańczyk zjada do 22 kg kimchi rocznie

Kimchi zimowe, kimchi sezonowe

Wyróżnia się dwa rodzaje kimchi: sezonowe – przygotowywane z warzyw dostępnych o danej porze roku oraz zimowe. Właśnie na zimę przygotowywane są większe ilości tej przystawki. Najpopularniejsza postać kimchi – baechu kimchi – składa się z kapusty chińskiej kiszonej w zalewie złożonej z kleiku ryżowego, płatków papryczek chili, imbiru, czosnku oraz dymki. Tradycyjnie kimchi przechowywane jest w glinianych garnkach ustawionych z dala od innych produktów i domowników (wydziela specyficzny i intensywny aromat). Obecnie używa się do tego również specjalnych lodówek.

Foto: Karpenkov Denis/Shuttertock.com

Zdrowe i niskokaloryczne

Czytaj także
kiszone ogórki FREE_1200_660.jpg
Na czym polega proces fermentacji żywności?

Kimchi, mimo pozorów, jest potrawą łatwą do przygotowania. W dodatku jest niskokaloryczna - 100 gramów ma zaledwie 32 kcal. Dzięki procesowi fermentacji zyskuje wiele wartości odżywczych, a zawartość dużej ilości czosnku i chili pomaga w zwalczaniu wirusów w okresach zimowych przeziębień. Ponadto jest bogatym źródłem błonnika, witamin i mikroelementów: witaminy C, beta karotenu, wapnia, żelaza i fosforu, zawiera mnóstwo witaminy  A, B i C, a dzięki obecności dobroczynnych bakterii poprawia trawienie i zwiększa odporność.

 

 


Aleksandra Rybińska

 


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Co jeść, a czego unikać, aby zachować płaski brzuch?

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2017 13:00
W odchudzaniu nie jest najważniejsze redukowanie kalorii do minimum, ale dostarczanie ich w odpowiedniej ilości i co bardzo ważne – jakości. W wyglądzie naszej sylwetki jest istotne nie tylko to, ile jemy, ale też jakie produkty jemy. Spożywanie konkretnych pokarmów może nam pomóc w utrzymaniu ładnej figury.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jeden z najzdrowszych produktów spożywczych, który nigdy się nie znudzi

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2017 17:07
Twierdzenie, że spożywanie więcej niż 3 jajek tygodniowo jest szkodliwe, zostało już dawno obalone. Dziś jaja uznawane są za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Do tego można przygotowywać je na mnóstwo sposobów, dzięki czemu nigdy nam się nie znudzą.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Co warto wiedzieć o ryżu – głównym składniku kuchni azjatyckiej?

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2017 17:00
Dobrze znany także w kuchni polskiej, choć wydaje się, że wciąż za mało doceniany. W zestawieniu z ziemniakami i makaronem raczej nie ma szansy na miejsce pierwsze. A szkoda, bo daje nam dużo dobrego.
rozwiń zwiń