X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
Wiadomości

Menu zamknięte w pudełkach i dowożone do domów ma swoje plusy i minusy. Eksperci zachęcają do samodzielnego komponowania posiłków

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2016 18:08
Dieta pudełkowa pojawiła się w 2006 roku i szybko zyskała zainteresowanie. Obecnie stosuje ją wiele celebrytów, podkreślając zalety i wygodę spożywania żywności z pudełeczek. Specjaliści są jednak sceptyczni, ich zdaniem dieta ta rozpieszcza osoby, które z niej korzystają i nie wyrabia odpowiednich nawyków żywieniowych.
Dieta pudełkowa staje się coraz bardziej popularna.
Dieta pudełkowa staje się coraz bardziej popularna.Foto: Pixabay.com

Jak to wygląda?

Po wybraniu odpowiedniej firmy dietetyczno-cateringowej następuje konsultacja z dietetykiem lub od razu wybór konkretnego programu żywieniowego (pod kątem ilości kalorii i rodzaju produktów, np. dieta 1500 kcal, dieta bezglutenowa, wegetariańska, wegańska). Potem należy wybrać sposób dostawy i okres, na jaki zamawiamy posiłki. Pojemniczki z jedzeniem zostają dostarczone przez kuriera pod wskazany adres, a nam nie zostaje nic innego, jak tylko otworzyć wieczko i spróbować tego, co się pod nim kryje. 

Dla kogo dieta pudełkowa?

Posiłki w pojemnikach sprawdzają się u osób prowadzących aktywne życie zawodowe i niemających czasu na przygotowywanie dań w domu. Między innymi dlatego na tę dietę decydują się gwiazdy. Jest wygodna, zdrowa i pomaga zaoszczędzić czas. Co więcej, jest skuteczna w walce ze zbędnymi kilogramami i to bez wysiłku wkładanego w obliczanie kalorii. Niestety dieta jest przeznaczona dla osób, które mogą sobie pozwolić na większe wydatki, bo cena jadłospisu w pudełkach niska nie jest i waha się od 1 200 złotych do nawet ponad 2 000 złotych. Jeśli ktoś potrzebuje dodatkowej dostawy np. do pracy, koszty wzrastają.

Foto: Pixabay.com
Zalety menu z pudełka

- Dostawa produktów do domu. Aby zjeść zdrowy posiłek, czasem nie trzeba wcześniej robić zakupów, a nawet wychodzić z domu. Niektóre produkty trzeba dokupić, ale załączana jest ich gotowa lista.

- Pudełko można zabrać ze sobą do szkoły, pracy, na uczelnię itp.

- Przygotowywanie posiłków nie trwa zbyt długo, zwykle jest to około 20-40 minut.

- Odliczane są gotowe porcje, dzięki czemu nie ma ryzyka, ze zjemy za dużo.

- Jest skuteczną metodą odchudzania.

- Posiłki są dopasowywane indywidualnie do potrzeb.

- Nie trzeba szukać pomysłów na dania i liczyć kalorii. Oszczędzamy czas i wysiłek.


Wady diety pudełkowej:

- Nie uczy bilansowania posiłków. Dopóki dostajemy gotowe porcje, nie musimy myśleć o tym, co w nich jest. Później trudno jest samemu nabyć zdrowe nawyki.

- Gdy rezygnujemy z diety pudełkowej, tracimy kontrolę nad jadłospisem i łatwo możemy odzyskać stracone kilogramy.

- Wysoka cena. Dieta w pojemnikach jest wydatkiem, na który nie każdy może sobie pozwolić.

- Człowiek przejmuje rytm spożywania posiłków. Gdy pojawia się wyjście ze znajomymi lub obiad u rodziny, jedzenie pudełkowe i tak zostaje przydzielone na konkretna porę.

- Nie wiemy, co właściwie jest w środku. Dostając gotowe pudełko dostarczone do domu, nie wiemy, czy zapakowane produkty są świeże i pozbawione sztucznych składników. Nie wiemy też, w jakich warunkach były przechowywane i pakowane.

- Zostajemy pozbawieni możliwości wymyślania potraw i eksperymentowania w kuchni, a może to być sposób na miłe i twórcze spędzenie wolnego czasu. Niektórzy podczas gotowania nawet się odstresowują.


Aleksandra Rybińska

Czytaj także

Zdrowie: Co je statystyczny Polak

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2016 14:34
Główny Urząd Statystyczny opublikował dane dotyczące diety Polaków. O tym, co jedliśmy w 2015 roku i czy była to dieta zdrowa – mówił w Polskim Radiu 24 Michał Mularczyk, kardiolog interwencyjny, dietetyk.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nietolerancja laktozy – przypadłość, która dotyczy ok. 60% naszej populacji. Skąd się bierze i jak z nią żyć?

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2016 09:58
Na ten rodzaj nietolerancji pokarmowej cierpi około 30% Polaków, 95% Chińczyków i nawet do 100% mieszkańców Dalekiego Wschodu. Występowanie niedostatecznego trawienia laktozy uzależnione jest od regionu świata. Może być wrodzone albo nabyte, jednak każda jego forma wymaga zmiany sposobu odżywiania nawet do końca życia. Na szczęście nie oznacza to, że fani nabiału muszą całkowicie z niego rezygnować.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zdrowe odżywianie? Tak nam się tylko wydaje...

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2016 16:15
- Jeżeli jemy pokarmy, które zawierają stabilizatory, konserwanty i dodatki do żywności, i z tego jesteśmy zbudowani, to później trudno oczekiwać, byśmy się dobrze czuli - uważa dietetyk Bożena Kropka.
rozwiń zwiń