Szkodliwe konserwanty, emulgatory i inne substancje dodawane do produktów spożywczych. Na które szczególnie uważać?

2016-09-19, 16:31

Szkodliwe konserwanty, emulgatory i inne substancje dodawane do produktów spożywczych. Na które szczególnie uważać?
Aby uniknąć niezdrowych substancji w produktach spożywczych, należy uważnie czytać etykiety.Foto: Glow Images/East News

Są składnikami żywności, która na co dzień pojawia się na naszych stołach. Dzięki nim produkty zachowują przez długi czas swój smak, aromat, kształt i kolor. Wiedząc, że nam szkodzą, chcemy ich uniknąć, ale nie jest to łatwe, bo ich używanie dopuszcza prawo europejskie. Co więc zrobić? Czytać etykiety i wybierać produkty bez sztucznych, chemicznych dodatków.

Substancje dodawane do żywności podzielone są na grupy, każda oznaczona literą i numerem. Stojąc przy sklepowej półce, trudno jest rozszyfrowywać, co oznacza dany kod, ale łatwo jest znaleźć jego opis w Internecie. Można też stworzyć listę tych, których należy bezwzględnie unikać. My ułatwiamy to zadanie :-)

Grupa E – od 100 do 199 – barwniki

E 102 – tartrazyna – może wywoływać reakcje alergiczne, zwłaszcza u astmatyków; może przyczyniać się do występowania depresji, a w połączeniu z E-210 – E215 może powodować ADHD u dzieci

E 104 - żółcień chinolinowa – może powodować reakcje alergiczne

E 110 – żółć pomarańczowa – wzmaga objawy astmy i reakcje alergiczne, może powodować nadpobudliwość u dzieci

E 122 – azorubina - nasilić objawy astmy, mogą powodować skurcze macicy u kobiet w ciąży, powodując poronienie, w barwnikach tego typu podejrzewa się działanie rakotwórcze

E-123 – amarant - może być przyczyną nieżytu nosa i wpływać na płodność, wątrobę i nerki. Spożywany przez kobiety w ciąży może wywoływać u dziecka wady wrodzone

E 124 – czerwień koszenilowa – podejrzewana o działanie rakotwórcze

E 127 – erytrozyna – niebezpieczny dla osób z chorą tarczyca, może powodować dekoncentrację

E 129 - czerwień Allura AC - podejrzewana o działanie rakotwórcze

E 150a – E150d – karmel – może powodować skurcze mięśni i zmniejszenie ilości białych krwinek

E 151 – czerń brylantowa – może być niebezpieczna dla nerek

E 180 - Czerwień litolowa BK – może powodować reakcje alergiczne, katar sienny, problemy żołądkowo-jelitowe oraz bezsenność

 

Grupa E – od 200 do 299 – konserwanty

E 210 - kwas benzoesowy i benzoesany (E211, E 212, E213) – mogą powodować astmę, pokrzywkę, podrażniać oczy i skórę, są toksyczne dla układu nerwowego

E 220 - dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228) -  niszczą witaminę B12, mogą powodować reakcje alergiczne, nudności, bóle głowy, zakłócają pracę jelit

E 249, E 250 – azotyny - wykazują działanie rakotwórcze


zdjęcie ilustracyjne

Grupa E – od 300 do 399 – przeciwutleniacze i regulatory kwasowości

E 320 - butylohydroksyanizol - wykazuje działanie kancerogenne, może wywierać toksyczny wpływ na nerki i wywoływać wysypkę lub pokrzywkę

E 385 - sól wapniowo-disodowa - może prowadzić do poważnych zaburzeń w przemianie materii, nie powinny go spożywać dzieci poniżej 2 roku

 

Grupa E od 400 do 499 - emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.

E 412 – guma guar - ma działanie przeczyszczające i hamujące apetyt

E 420 – sorbitol - w dużych dawkach ma działanie przeczyszczające, może mieć niekorzystny wpływ na osoby z zespołem jelita drażliwego, może również powodować powstawanie zaćmy

 

Grupa E – od 500 do 599 – środki pomocnicze

E 554, E 555, E 556, E 559 – krzemianymogą prowadzić do odkładania się glinu w organizmie, szczególnie muszą ich unikać osoby z chorobą Alzheimera


Grupa E – od 600 do 699 – wzmacniacze smaku

E 621 – glutaminian sodu może powodować bóle i zawroty, palpitacje serca i nadmierną potliwość

E622 - glutaminian potasu  - może powodować bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość


- Duża część produkowanej żywności nie trafia nawet do sklepów.  Jest niszczona na etapie producenckim - mówi Maria Kowalewska (zdjęcie ilustracyjne)

Grupa E – od 900 do 999 – substancje słodzące, nabłyszczające

E 951 – aspartam - może zawierać zanieczyszczenia, które w dużych ilościach mogą być szkodliwe dla zdrowia, niewskazany dla osób w wrażliwym przewodem pokarmowym

E 954 – sacharyna – może stymulować działanie komórek nowotworowych


Aleksandra Rybińska

Polecane

Wróć do strony głównej