Szkodliwe konserwanty, emulgatory i inne substancje dodawane do produktów spożywczych. Na które szczególnie uważać?
2016-09-19, 16:31
Są składnikami żywności, która na co dzień pojawia się na naszych stołach. Dzięki nim produkty zachowują przez długi czas swój smak, aromat, kształt i kolor. Wiedząc, że nam szkodzą, chcemy ich uniknąć, ale nie jest to łatwe, bo ich używanie dopuszcza prawo europejskie. Co więc zrobić? Czytać etykiety i wybierać produkty bez sztucznych, chemicznych dodatków.
Substancje dodawane do żywności podzielone są na grupy, każda oznaczona literą i numerem. Stojąc przy sklepowej półce, trudno jest rozszyfrowywać, co oznacza dany kod, ale łatwo jest znaleźć jego opis w Internecie. Można też stworzyć listę tych, których należy bezwzględnie unikać. My ułatwiamy to zadanie :-)
Grupa E – od 100 do 199 – barwniki
E 102 – tartrazyna – może wywoływać reakcje alergiczne, zwłaszcza u astmatyków; może przyczyniać się do występowania depresji, a w połączeniu z E-210 – E215 może powodować ADHD u dzieci
E 104 - żółcień chinolinowa – może powodować reakcje alergiczne
E 110 – żółć pomarańczowa – wzmaga objawy astmy i reakcje alergiczne, może powodować nadpobudliwość u dzieci
E 122 – azorubina - nasilić objawy astmy, mogą powodować skurcze macicy u kobiet w ciąży, powodując poronienie, w barwnikach tego typu podejrzewa się działanie rakotwórcze
E-123 – amarant - może być przyczyną nieżytu nosa i wpływać na płodność, wątrobę i nerki. Spożywany przez kobiety w ciąży może wywoływać u dziecka wady wrodzone
E 124 – czerwień koszenilowa – podejrzewana o działanie rakotwórcze
E 127 – erytrozyna – niebezpieczny dla osób z chorą tarczyca, może powodować dekoncentrację
E 129 - czerwień Allura AC - podejrzewana o działanie rakotwórcze
E 150a – E150d – karmel – może powodować skurcze mięśni i zmniejszenie ilości białych krwinek
E 151 – czerń brylantowa – może być niebezpieczna dla nerek
E 180 - Czerwień litolowa BK – może powodować reakcje alergiczne, katar sienny, problemy żołądkowo-jelitowe oraz bezsenność
Grupa E – od 200 do 299 – konserwanty
E 210 - kwas benzoesowy i benzoesany (E211, E 212, E213) – mogą powodować astmę, pokrzywkę, podrażniać oczy i skórę, są toksyczne dla układu nerwowego
E 220 - dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228) - niszczą witaminę B12, mogą powodować reakcje alergiczne, nudności, bóle głowy, zakłócają pracę jelit
E 249, E 250 – azotyny - wykazują działanie rakotwórcze
Grupa E – od 300 do 399 – przeciwutleniacze i regulatory kwasowości
E 320 - butylohydroksyanizol - wykazuje działanie kancerogenne, może wywierać toksyczny wpływ na nerki i wywoływać wysypkę lub pokrzywkę
E 385 - sól wapniowo-disodowa - może prowadzić do poważnych zaburzeń w przemianie materii, nie powinny go spożywać dzieci poniżej 2 roku
Grupa E od 400 do 499 - emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.
E 412 – guma guar - ma działanie przeczyszczające i hamujące apetyt
E 420 – sorbitol - w dużych dawkach ma działanie przeczyszczające, może mieć niekorzystny wpływ na osoby z zespołem jelita drażliwego, może również powodować powstawanie zaćmy
Grupa E – od 500 do 599 – środki pomocnicze
E 554, E 555, E 556, E 559 – krzemiany – mogą prowadzić do odkładania się glinu w organizmie, szczególnie muszą ich unikać osoby z chorobą Alzheimera
Grupa E – od 600 do 699 – wzmacniacze smaku
E 621 – glutaminian sodu – może powodować bóle i zawroty, palpitacje serca i nadmierną potliwość
E622 - glutaminian potasu - może powodować bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość
Grupa E – od 900 do 999 – substancje słodzące, nabłyszczające
E 951 – aspartam - może zawierać zanieczyszczenia, które w dużych ilościach mogą być szkodliwe dla zdrowia, niewskazany dla osób w wrażliwym przewodem pokarmowym
E 954 – sacharyna – może stymulować działanie komórek nowotworowych
Aleksandra Rybińska