X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
Wiadomości

Genetyczne predyspozycje kawoszy. To, ile pijemy kawy mamy zakodowane w genach?

Ostatnia aktualizacja: 30.08.2016 10:52
Średnio ludzie na całym świecie wypijają około dwóch miliardów filiżanek kawy dziennie. Jedni piją więcej, inni mniej.
Audio
  • Genetyczne predyspozycje kawoszy. Relacja Rafała Motriuka (IAR)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay.com

Zdaniem naukowców z Włoch, Holandii i Szkocji, odpowiedzialny jest za to gen PDSS2.

Jedna z jego odmian sprawia, że ciało człowieka wolniej rozkłada kofeinę, a zatem dłużej utrzymuje się ona w organizmie. Właściciele tej odmiany genu potrzebują mniej kawy, by zapewnić sobie energię.

Współautor badań, doktor Nicola Pirastu z Uniwersytetu Edynburskiego zwrócił uwagę w wypowiedzi dla BBC, że "ludzie piją kawę właśnie ze względu na kofeinę, a nie dla smaku".

IAR, kk

Zobacz więcej na temat: kawa STYL ŻYCIA
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak