X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
Wiadomości

Jak długo trwa utrata węchu i smaku po infekcji koronawirusem? Najnowsze badania

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2021 10:30
Ubytek węchu i smaku po infekcji wirusem SARS-CoV2 może się utrzymywać co najmniej 5 miesięcy. Wskazuje na to wstępne badanie kanadyjskie z udziałem ponad 800 osób. Obecnie uważa się, że problemy z funkcjonowaniem tych zmysłów są wynikiem zmian neurologicznych.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock/SamaraHeisz5

Takie wnioski przedstawiono podczas spotkania American Academy of Neurology's. W trakcie tej konferencji naukowcy z University of Quebec sprawdzili węch i smak u ponad 800 osób.

szczepionka wielka brytania pap 1200.jpg
Wlk. Brytania: badania wskazują na wysoką skuteczność szczepionek już po podaniu pierwszej dawki

- Choć COVID-19 to nowe schorzenie, wcześniejsze badania wskazały, że większość ludzi traci część zmysłów węchu i smaku na wczesnych etapach choroby. Chcieliśmy iść dalej i bliżej przyjrzeć się temu, jak długo u ludzi z COVID-19 utrzymuje się utrata węchu i smaku i jak jest ona poważna - opowiada autor badania, dr Johannes Frasnelli z University of Quebec.

Badania na reprezentatywnej grupie

Uczestnicy badania - 813 pracowników służby zdrowia, u których wykryto SARS-CoV2 - wypełniali specjalne ankiety online i wykonywali domowe testy, pozwalające zmierzyć pracę zmysłu smaku i węchu średnio w pięć miesięcy po diagnozie. Działanie węchu i smaku opisywano w skali od 0 do 10.

Autorzy badania zauważają, że przeciętny jego uczestnik nie odzyskał w pełni zmysłu węchu.

Spośród ponad 800 ochotników ubytku węchu na początku choroby doświadczyło aż 580. Nieco ponad połowa (297 czyli 51 proc.) spośród nich stwierdziła, że nie odzyskała węchu nawet po 5 miesiącach od zachorowania, natomiast u 134 osób (17 proc.) stwierdzono utrzymujący się ubytek węchu, co zmierzono specjalnym, domowym testem.

Przeciętnie, na 10-punktowej skali osoby po chorobie oceniały swój węch na 7 punktów, podczas gdy przed chorobą było to 9 na 10.

Infekcja wyraźnie wpływała też na smak

Na początku infekcji ubytki smaku odnotowało aż 527 uczestników badania. Jeszcze 5 miesięcy później smaku nie odzyskało 200 osób z tejże grupy (38 proc.). Jednocześnie 73 osoby (9 proc.) miało w tym samym okresie trwałe ubytki smaku, potwierdzone domowym testem.

Oceniając funkcjonowanie swojego zmysłu smaku po chorobie ochotnicy dawali mu średnio 8 punktów na 10, wobec 9 punktów wskazywanych jeszcze przed chorobą.

- Nasze wyniki dowodzą, że uszkodzenie węchu i smaku może utrzymywać się u wielu osób z COVID-19 - podkreśla dr Frasnelli.

Czytaj także:

- Widać znaczenie obserwacji ludzi, którzy przeszli zakażenie, i na potrzebę dalszych badań, sprawdzających zasięg neurologicznych problemów związanych z COVID-19. 


    kmp

    Czytaj także

    Brytyjski wariant koronawirusa bardziej śmiertelny niż "klasyczny". Wyniki nowych badań

    Ostatnia aktualizacja: 09.02.2021 15:07
    Najnowsze badania potwierdzają wcześniejsze podejrzenia, że tzw. brytyjski wariant koronawirusa jest bardziej śmiertelny niż wariant "klasyczny". Związane z nim ryzyko zgonu jest najprawdopodobniej o 35 proc. większe.
    rozwiń zwiń

    Czytaj także

    Wiceminister zdrowia: Unia powinna naciskać na koncerny farmaceutyczne ws. szczepionek

    Ostatnia aktualizacja: 18.02.2021 10:50
    Wiceminister zdrowia Waldemar Kraska stwierdził, że "UE powinna bardziej naciskać na koncerny farmaceutyczne, aby wywiązywały się z dostaw szczepionek". - Nam to komplikuje proces szczepień, ale staramy się, aby grupa szczególnego ryzyka ten harmonogram, miała niezaburzony - dodał.
    rozwiń zwiń