X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
Wiadomości

W tych miejscach najłatwiej o zakażenie koronawirusem. Nowe badanie z USA

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2020 11:50
Restauracje, siłownie, hotele to miejsca, których ponowne otwarcie wiąże się z największym ryzykiem rozprzestrzeniania się COVID-19 - informuje TVP Info, powołując się na dwa niezależne badania z USA. Na liście znalazły się też miejsca kultu religijnego. 
Według naukowców restauracje to miejsca, gdzie jest wysokie ryzyko rozprzestrzeniania się wirusa
Według naukowców restauracje to miejsca, gdzie jest wysokie ryzyko rozprzestrzeniania się wirusaFoto: Domine Jerome/ABACA/Abaca/East News

Mapę pokazującą ryzyko infekcji stworzyli badacze z Uniwersytetu Stanforda i Uniwersytetu Northwestern na podstawie danych lokalizacyjnych telefonów 98 milionów ludzi w 10 dużych miastach. Informacje te połączono z danymi dotyczącymi liczby zakażeń i opisującymi sposób roznoszenia się wirusa.

PAP koronawirus 1200.jpg
Rekord zgonów w Irlandii, ponad 300 tys. ofiar w Europie. COVID-19 na świecie

"Przygotowany dla Chicago model epidemiczny przewidywał, że jeśli ponownie otwarto by same tylko restauracje, z pełną wydajnością, doprowadziłoby to do blisko 600 tys. nowych infekcji" - czytamy w serwisie tvp.info.

Czytaj także:

Jak wskazał Jure Leskovec ze Stanford University, zaledwie 10 proc. placówek odpowiada za 80 proc. infekcji. Wyjaśnił, że są to miejsca o niedużej powierzchni, ale za to dość zatłoczone, a ludzie spędzają w nich dość dużo czasu. 


senior szpital shutterstock_564755803 1200.jpg
Szwecja: osobom starszym chorym na COVID-19 odmawiano leczenia

Z przygotowanego przez badaczy modelu wynika też, że gdyby nie zamykać całkowicie restauracji, ale ograniczyć w nich obłożenie do 20 proc., przełożyłoby się to na 80-proc. spadek liczby zakażeń.

Stacja CNN zauważa, że badanie nie objęło wszystkich miejsc, gdzie zbierają się duże grupy ludzi np. szkół, domów opieki, a także zakładów karnych. 

tvp.info/marketwatch.com/fc

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Ważne badania nad koronawirusem. W zespole są polscy naukowcy

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2020 10:28
Za ciężki przebieg COVID-19 mogą być odpowiedzialne wrodzone defekty odpowiedzi immunologicznej - szczególnie dotyczące interferonu typu I. Wskazują na to badania międzynarodowego zespołu z udziałem polskich naukowców. Pierwsze wyniki ukazały się w prestiżowym czasopiśmie naukowym "Science".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Trwają prace nad szczepionkami przeciwko COVID-19. Badania prowadzone są w wielu krajach

Ostatnia aktualizacja: 10.11.2020 09:45
Szczepionka firmy Pfizer, której ponad 90-proc. skuteczność i brak istotnych skutków ubocznych ogłoszono w poniedziałek, to jedna z ok. 190 szczepionek, nad którymi pracują naukowcy. W fazie badań na zwierzętach jest 87 preparatów, trwają badania kliniczne 52, a 10 jest w ostatniej, III fazie badań.
rozwiń zwiń