Już w tym tygodniu do Polski trafi pierwsza partia szczepionek Johnson&Johnson. Szef KPRM zdradził szczegóły

2021-04-12, 15:45

Już w tym tygodniu do Polski trafi pierwsza partia szczepionek Johnson&Johnson. Szef KPRM zdradził szczegóły
Zdj ilustracyjne. Foto: shutterstock.com/vovidzha

- Jednodawkowa szczepionka Johnson&Johnson w pierwszej kolejności trafi do zespołów wyjazdowych, które szczepią osoby w ich domach ze względu na to, że nie mogą one samodzielnie dotrzeć do punktów szczepień - poinformował szef KPRM i pełnomocnik ds. programu szczepień Michał Dworczyk.

Minister przypomniał w poniedziałek, że w najbliższą środę do Polski trafi pierwsza dostawa szczepionek Johnson&Johnson. Będzie to blisko 120 tys. dawek.

Powiązany Artykuł

pap_20210409_168 (1).jpg
NFZ sprawdza punkty szczepień w Rzeszowie. Dworczyk: będzie opublikowany raport

- To jest szczepionka jednodawkowa i z tego powodu zostanie w pierwszym rzędzie skierowana do szczepiennych zespołów wyjazdowych, które szczepią pacjentów z ograniczoną mobilnością. Czy to ze względu na ich niepełnosprawność, czy ze względu na choroby, czy inne ograniczenia, pacjenci ci nie mogą dotrzeć do punktów szczepień - zaznaczył szef KPRM.

Jak dodał, chodzi też o to, by zespół, który szczepi takie osoby, nie musiał dwa razy wyjeżdżać do jednego pacjenta.

Szczepionka o nazwie Janssen COVID-19 Vaccine opracowana przez firmę Janssen Pharmaceutica NV, która należy do grupy Johnson&Johnson, 11 marca została warunkowo dopuszczona do obrotu na rynku UE.

Kolejny preparat szczepionkowy 

To czwarty preparat przeciw COVID-19 i drugi w technologii wektorowej, obok szczepionki firmy AstraZeneca. W Polsce szczepi się w tej chwili trzema dwudawkowymi preparatami firm: Pfizer, Moderna (mRNA) i AstraZeneca.

Szczepionkę Janssen COVID-19 Vaccine można przechowywać w temperaturze 2-8°C przez trzy miesiące. Podawana jest domięśniowo.

Szczepionka opiera się na niezdolnym do replikacji adenowirusie – Ad26. Jest on nośnikiem materiału genetycznego, pod wpływem którego komórki zaszczepionej osoby zaczynają wytwarzać białko wypustkowe (białko kolca, białko S) wirusa SARS-CoV-2 powodującego COVID-19. Reagując na białko wirusa, organizm wytwarza odporność. Samo białko nie jest wirusem SARS-CoV-2, nie może więc spowodować choroby.

Czytaj również: 

W Polsce wykonano już ponad 7,6 mln szczepień przeciw COVID-19, z tego 5,5 mln - pierwszą dawką, a 2,1 mln - drugą.


kmp

Polecane

Wróć do strony głównej