X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
Wiadomości

Seria jaj wycofana ze sprzedaży. GIS wydał ostrzeżenie przed salmonellą

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2021 14:03
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o stwierdzeniu obecności pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj oraz w ich treści. Komunikat GIS dotyczy partii jaj od producenta z Mazowsza.
GIS ostrzega przed salmonellą w partii jajek
GIS ostrzega przed salmonellą w partii jajekFoto: Klahan/Shutterstock

Chodzi o produkt: 10 Świeżych jaj z chowu klatkowego, klasa A, klasa wagowa L, "Jaja młodości", numer partii/data trwałości - 06.12.2021, kod na skorupkach - 3PL 14261338.

Producentem jest "Produkcja Jaj Konsumpcyjnych Genowefa Kowieska", Żelków Kolonia, ul. Siedlecka 35, 08-110 Siedlce, numer zakładu pakowania jaj: PL 14265903.

Ostrzeżenie GIS

Producent poinformował wszystkich odbiorców wskazanej partii jaj o sytuacji - w celu zabezpieczenia, wycofania z rynku i przekazania do utylizacji.

GIS podał, że powiatowy lekarz weterynarii w Siedlcach pobrał urzędowe próby z kurnika o numerze identyfikacyjnym 14261338. Producent do otrzymania wyników prób nie będzie wprowadzał na rynek jaj z tego kurnika.

GIS akcentuje, że nie należy spożywać partii jaj określonej w ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami. 

Zatrucie wywołane salmonellą

- Jest ponad 2500 rodzajów salmonelli. Najgroźniejsze są oczywiście te, które wywołują dur brzuszny, choć na ten przeważnie się szczepimy - powiedziała Anna Plucik-Mrożek, specjalista chorób wewnętrznych. 

Jak dodała, "jest duża grupa salmonelloz, które są tzw. zatruciem pokarmowym, a wynikają z tego, że zjadamy pokarmy, które są zanieczyszczone już salmonellą np. jajka, albo np. odchodami zwierząt np. warzywa, pomidory, które niedokładnie umyjemy".

Czytaj także:

ng

Czytaj także

Epidemia w Polsce wciąż groźna. Ponad 23 tys. nowych zakażeń koronawirusem

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2021 10:47
Mamy 23242 nowe i potwierdzone przypadki zakażenia koronawirusem - przekazało Ministerstwo Zdrowia. Najwięcej przypadków zanotowano w woj. mazowieckim i śląskim.
rozwiń zwiń